Diverticul esofagian

Alte denumiri ale afectiunii:

Diverticului Zenker

Diverticulul esofagian este o cavitate mucoasa sacciforma, care se proiecteaza prin stratul muscular al esofagului.

Echipa medicala MedLife - ORL

Dimitriu Nicoleta,Doctor
Doctor
Popovici Mihaela
Medic Primar
Medic Specialist
Medic Primar
  •  
  • 1 of 25

Diverticul esofagian - Cauze / agent infectios / factori de risc

Exista mai multe tipuri de diverticuli esofagieni, fiecare de etiologie diferita.

Diverticului Zenker (faringian) este o ectazie saculara postrioara a mucoasei si submucoasei prin muschiul cricofaringian, probabil rezultat din lipsa de coordonare intre propulsia faringiana si relaxarea cricofaringiana. 

Diverticulii esofagului mijlociu (de tranzitie) sunt secundari fie tractiunilor prin leziuni inflamatorii intestinale, fie tulburarilor motorii.

Diverticulul epifrenic apare chiar deasupra diafragmului si, de obicei, insoteste o tulburare de mobilitate esofagiana (acalazie, spasm esofagian difuz).

Diverticul esofagian - Simptome

Boala poate fi asimptomatica sau poate produce difagie si regurgitatie.

In cazul unui diverticul Zenker, fragmentele alimentare care se acumuleaza in sac pot fi regurgitate cand pacientul se apleaca inainte sau sta culcat. Regurgitatiile nocturne pot fi cauza unei pneumonii de aspiratie. Rareori, diverticulul devine suficient de voluminos pentru a provoca disfagie si uneori o masa palpabila la nivelul gatului. Diverticulii de tractiune si epifrenici sunt rareori simptomatici, desi cauza lor poate fi subiacenta.

Diverticul esofagian - Tratament

Diagnosticul diverticulul esofagian

Diagnosticul se bazeaza pe tranzit baritat. Interventia chirurgicala este rareori necesara.

Tratamentul diverticulul esofagian

Toti diverticulii sunt diagnosticati prin tranzit baritat cu videofluoroscopie. De obicei, nu este necesar un tratament specific, desi rezectia chirurgicala este uneori necesara pentru diverticulii mari sau simptomatici. Diverticulii asociati cu tulburari de motilitate necesita tratamentul afectiunii primare. De exemplu, in unele cazuri s-a realizat miotomia (sectionare a muschilor) cricofaringiana odata cu rezectia diverticului Zenker.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical