Call Center
Suni din străinătate?
Click aici
București
Brașov
Arad
Craiova
Timișoara
Cluj-Napoca
Sibiu
Ploiesti
Iasi
Află toate informațiile despre analize, laboratoare, puncte de recoltare, gama de analize, indicații pentru pacienți
LISTĂ ANALIZE
Analize disponibile: analize sânge, biochimie, hematologie, imunologie, markeri tumorali, citologie, microbilogie, toxicologie, genetică
REZULTATE ANALIZE ONLINE
Afla rezultatele analizor tale online. Te loghezi cu CODUL DE PROBA primit si CNP-ul tau si poti accesa rezultatele online.
GLOSAR ANALIZE
Află detalii despre analizele de laborator: semnificații, intervale de referință, interpretarea valorilor mari sau mici, indicații de recoltare
INDICATII RECOLTARE
Află cum te pregătești pentru recoltările și examinările de laborator: probe sânge, urină, materii fecale, exhudat faringan, secreții genitale
GLOSAR AFECȚIUNI
Află totul despre cele mai frecvente afectini: cum se manifestă, care sunt cauzele, simptome, care este tratamentul și cum se previn
LABORATOARE CENTRALE
Alege MedLife când ai nevoie de Radiografii, Ecografii, Tomografii sau RMN. Investim constant în cei mai buni specialiști și echipamente pentru o diagnosticare precisă și rapidă
Departamente
PREGĂTIRE PENTRU INVESTIGAȚII
Află cum trebuie să te pregătești pentru investigații Imagistice: RMN, CT, Radiologie, Mamografie, Endoscopie, Osteodensimetrie (DEXA)
CENTRE IMAGISTICĂ
ISTORIA ȘI EVOLUŢIA MEDLIFE
Suntem cel mai mare operator privat de servicii medicale din România și depunem toate eforturile pentru a asigura calitatea excepțională a actului medical
RELAȚIA CU INVESTITORII
Obține informații despre Calendarul financiar, Rapoarte și prezentări pentru investitori, Guvernantă Corporativă, Documente și noutăți MedlLife
FACEM ROMÂNIA BINE
Facem România bine prin cunoaștere, tehnologie și resposabilitate. Medicină, așa cum o înțelegem noi, este cunoașterea vieții de la stiintă la emoții
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Află despre strategia de sustenabilitate MedLife. Un angajament pe care ni l-am asumat de a avea un comportament etic și responsabil, îmbunătățind în diverse moduri viața comunității.
NEWSROOM PENTRU PRESĂ
Vezi comunicatele de presă, kitul de presă, galeria multimedia, cifrele sistemului medical și ultimele știri MedLife
Alte denumiri: NASH
Steatohepatita nonalcoolica este un sindrom ce apare la persoanele care nu consuma alcool si care produce leziuni hepatice histologic identice cu cele din hepatita alcoolica.
Steatohepatita nonalcoolica este inflamatia hepatica si deteriorarea cauzata de acumularea de grasime in ficat. Boala mai este numita popular si "ficat gras". Multe persoane au acumularea de grasime in ficat, iar pentru majoritatea oamenilor nu provoaca simptome si niciun fel de probleme. La unele persoane insa, grasimea provoaca inflamatii si dauneaza celulelor din ficat. Din cauza pagubelor, ficatul nu functioneaza la fel de bine.
Steatohepatita nonalcoolica – numita uneori steatonecroza – este diagnosticata cel mai frecvent la femei cu varsta intre 40 si 60 de ani, majoritatea avand obezitate, diabet zahat tip 2 sau hiperlipidemie, dar poate aparea la orice varsta si la ambele sexe.
Boala se poate agrava si poate provoca cicatrizarea ficatului, ceea ce duce la ciroza..
Boli Infectioase , Ecografie 3d și Hepatologie
Boli Infectioase și Hepatologie
Ecografie 3d , Endoscopie - Gastroenterologie și Hepatologie
Expertii nu stiu de ce unii oameni cu acumularea de grasime dezvolta aceasta boala iar altii nu. S-ar putea ca ceva din mediu sa declanseze inflamatia la acei oameni sau afectiunea poate fi mostenita.
Din punct de vedere fiziopatologic, boala se caracterizeaza prin acumulare de lipide (steatoza), inflamatie si, variabil, fibroza. Steatoza se datoreaza acumularii hepatice de trigliceride. Mecanismele posibile de producere a steatozei sunt: reducerea sintezei lipoproteinelor cu densitate scazuta (VLDL) si crestere sintezei hepatice de trigliceride (probabil datorata scaderii oxidarii acizilor grasi sau cresterii aportului catre ficat a acizilor grasi liberi). Inflamatia poate fi datorata injuriei membranelor celulare prin peroxidarea lipidelor. Aceste modificari pot stimula celulele stelate hepatice ducand la fibroza.
Steatohepatita nonalcoolica poate evolua spre ciroza si hipertensiune portala.
O gama larga de boli si afectiuni va poate creste riscul de steatohepatita nonalcoolica, inclusiv:
Principala complicatie a bolii este ciroza, care este cicatrizarea in faza tardiva a ficatului. Ciroza apare ca raspuns la leziuni hepatice, cum ar fi inflamatia in steatohepatita nonalcoolica. Pe masura ce ficatul incearca sa opreasca inflamatia, produce zone de cicatrizare (fibroza). Odata cu inflamatia continua, fibroza se raspandeste pentru a prelua din ce in ce mai mult tesut hepatic.
Daca procesul nu este intrerupt, ciroza poate duce la:
Intre 5% si 12% dintre persoanele cu steatohepatita nonalcoolica vor progresa spre ciroza.
Majoritatea pacientilor sunt asimptomatici, mai ales in stadiile incipiente.
Pe masura ce boala progreseaza si afectarea ficatului se inrautateste, puteti incepe sa aveti simptome precum:
Hepatomegalia apare la 75% dintre pacienti. Splenomegalia poate fi prezenta daca exista fibroza hepatica avansata, fiind uneori primul semn al instalatii hipertensiunii portale. Pacientii cu ciroza datorata steatohepatitei nonalcoolice sunt adesea asimptomatici, reprezentand semnele obisnuite ale bolii hepatice cronice.
Pentru diagnostic trebuie sa existe o dovada puternica (de exemplu, istoricul confirmat de prieteni si rude) ca aportul de alcool nu este excesiv (de exemplu, <20 ml/zi).
Testele efectuate pentru identificarea diagnosticului si determinarea gravitatii bolii includ:
Cea mai frecventa modificare a unui test de laborator este cresterea nivelului transaminazelor. Spre deosebire de hepatopatia alcoolica, in steatohepatita nonalcoolica, rapoartul AST/ALT este de obicei <1. Uneori pot creste fosfataza alcalina si y-glutamil transpeptidaza (GGT). Hiperbilirubinemia, prelungirea TP si hiperalbuminemia sunt rareori intalnite.
Procedurile de imagistica utilizate pentru a diagnostica steatohepatita nonalcoolica includ:
Daca alte teste nu sunt concludente, medicul dumneavoastra va poate recomanda o procedura pentru a elimina o proba de tesut din ficat (biopsia hepatica). Aceasta procedura se realizeaza printr-o introducere a acului prin peretele abdominal si in ficat.
Biopsia hepatica trebuie sa arate modificari similare celor din hepatopatia alcoolica, de obicei picaturi mari de lipide (infiltratie grasa macroveziculara).
Indicatiile pentru biopsie includ: semne neexplicate de hipertensiune portala (splenomegalie sau citopenie) si o crestere neexplicata a nivelului transaminazelor care persista > 6luni la un pacient cu diabet, obezitate sau hiperlipidemie.
Tratamentul include eliminarea cauzelor si a factorilor de risc.
Prognosticul este controversat. Probabil ca cei mai multi dintre pacienti nu vor dezvolta o insuficienta sau ciroza hepatica. Totusi, unele medicamente (de exemplu, citostaticele) si bolile metabolice sunt asociate cu intensificarea steatohepatitei nonalcoolice. Prognosticul este adeseori bun, cu exceptia cazului in care apar complicatii (de exemplu, sangerarea varicelor).
Se recomanda oprirea administrarii de medicamente, eliminare toxinelor, scaderea in greutate si tratamentul hiperlipidemiei si hiperglicemiei. Multe alte tratamente (de exemplu, acidul ursodeoxicolic, vitamina E, metronidazole, metformin, betaine, glucagonul, perfuzia cu glutamine) nu s-au dovedit eficace.
Pentru cei care prezinta ciroza din cauza steatohepatitei nonalcoolice transplantul de ficat poate fi o optiune.
Spitalul din Stanford
Clinica Mayo
www.mdsmanuals.com
©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.