Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: NASH
Descoperă informații utile despre steatohepatita nonalcoolică: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Steatohepatita nonalcoolică, cunoscută și sub acronimul NASH (din engleză „Non-Alcoholic SteatoHepatitis”), este o afecțiune a ficatului caracterizată prin inflamație și acumulare de grăsimi în ficat, în absența unui consum excesiv de alcool. Este o formă de boală a ficatului gras nonalcoolic (NAFLD), care reprezintă o gamă largă de afecțiuni ale ficatului, de la depozite simple de grăsimi până la inflamație și cicatrizare.
Steatohepatita nonalcoolică este adesea asimptomatică în stadiile sale inițiale și poate progresa în timp, ceea ce poate duce la complicații severe legate de ficat. Este o problemă în creștere la nivel global, în mare parte datorită creșterii ratei obezității și a sindromului metabolic. Deși este legată de factori de stil de viață, NASH poate apărea și la persoane care nu sunt obeze sau care nu au alte condiții asociate.
Aceasta afecțiune este deosebit de relevantă în contextul sănătății publice deoarece a devenit una dintre principalele cauze ale bolilor hepatice în multe țări și este un factor potențial de risc pentru insuficiență hepatică, ciroză și cancer hepatic.
Steatohepatita nonalcoolică (NASH) este o condiție complexă și multifactorială, iar cauzele sale exacte nu sunt încă pe deplin înțelese. Cu toate acestea, mai multe condiții asociate au fost identificate ca posibile cauze sau factori care contribuie la dezvoltarea și progresia steatohepatitei nonalcoolice:
Factorii de risc pentru steatohepatita nonalcoolică (NASH) sunt variabili și se suprapun în mare parte cu factorii de risc pentru boala hepatică grasă nonalcoolică (NAFLD):
Steatohepatita nonalcoolică (NASH) este o formă de boală hepatică grasă nonalcoolică (NAFLD) care implică inflamația și deteriorarea hepatocitelor (celulele ficatului). Multe persoane cu steatohepatită nonalcoolică nu prezintă simptome în stadiile incipiente ale bolii. Pe măsură ce boala progresează, pot apărea simptome care pot include:
Steatohepatita nonalcoolică (NASH) este, de obicei, diagnosticată de un gastroenterolog sau hepatolog, medici specialiști în boli ale sistemului digestiv și ale ficatului. Procesul de diagnosticare poate implica următoarele investigații și analize:
Tratamentul pentru steatohepatita nonalcoolică (NASH) se concentrează pe ameliorarea cauzelor potențiale ale bolii și pe prevenirea progresiei acesteia. În prezent, nu există un medicament specific aprobat pentru tratamentul steatohepatitei nonalcoolice, dar există abordări terapeutice ce vizează factorii de risc și simptomele asociate:
Modificări ale stilului de viață:
Medicamente:
Evitarea alcoolului
Deși steatohepatita nonalcoolică nu este cauzată de consumul de alcool, acesta poate agrava leziunile hepatice la persoanele cu această afecțiune.
Tratament chirurgical
Pentru pacienții cu obezitate severă și steatohepatită nonalcoolică, chirurgia bariatrică poate fi o opțiune pentru a ajuta la pierderea în greutate și la ameliorarea bolii hepatice.
În timp ce tratamentul convențional și schimbările în stilul de viață sunt recomandate pentru managementul steatohepatitei nonalcoolice, există persoane care recurg la tratamente naturiste pentru steatohepatita nonalcoolică. Totuşi, este important să discutați cu un medic înainte de a începe orice remediu alternativ.
Steatohepatita nonalcoolică (NASH) poate determina o serie de complicații dacă nu este gestionată corespunzător sau dacă progresează în timp:
Prevenirea steatohepatitei nonalcoolice (NASH) implică abordarea și modificarea factorilor de risc și a comportamentelor care pot contribui la dezvoltarea acesteia:
Dr. Niculescu Cristina-Cosmina
Medic Primar Endoscopie - Gastroenterologie și Ecografie 2D
Bibliografie
Spondiloza toracală sau dorsală reprezintă afectarea coloanei vertebrale, de tip degenerativ (uzură) la nivelul coloanei dorsale, cu posibilitatea afectării discului...
Vezi detalii
Spondiloza lombară este o afecțiune degenerativă care afectează partea inferioară a coloanei vertebrale. Este asemănătoare cu artrozele și este cauzată, de obicei, de...
Sporotricoza este o infecție fungică rară, cauzată de Sporothrix schenckii, un tip de ciupercă care se găsește în sol, pe plante și în material vegetal în descompunere....
Steatoreea denumește prezența unei cantități excesive de grăsime în fecale. Scaunul gras este în mod vizibil diferit de unul normal, evidențiindu-se prin volum crescut,...
Steatoza hepatică este o afecțiune cunoscută și sub numele de ficat gras. Boala apare atunci când la nivelul acestui organ începe să se acumuleze o cantitate mare de...
Inima este compusă din patru camere: două atrii şi două ventricule, iar în fiecare cameră există câte o valvă prin care este evacuat sângele. Cele patru valve...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.