MEDICINA GENERALA

23 August 2010

13 lucruri pe care trebuie sa le stim despre aspirina

13 lucruri pe care trebuie sa le stim despre aspirina
Aspirina reduce riscul de cancer colorectal / Foto: PhotoXpress

Se spune ca aspirina este pastila pe care trebuie sa o ai tot timpul la indemana sau ca "o aspirina pe zi tine medicul la distanta". Aspirina sau acidul acetilsalicilic este utilizata cu precadere in caz de migrene, dar si in prevenirea atacurilor cardiace si a cancerului.

Ultimele cercetari in domeniu dezvaluie o serie de beneficii ale utilizarii aspirinei, unele dezamagiri si o serie de riscuri. Un studiu realizat in martie 2010, publicat in Journal of the American Medical Association, pune la indoiala beneficiile "unei aspirine pe zi" in cazul persoanelor care sufera de boala arteriala periferica si atrag atentia ca aspirina nu face bine tuturor, arata USNews.

Pentru cine este totusi benefica aspirina? Iata ce au aratat cele mai recente studii.

1. Aspirina creste riscul de pierdere a auzului. Un studiu publicat in martie 2010 in The American Journal of Medicine arata ca aspirina folosita in mod regulat creste riscul de pierdere a auzului cu 12%. In cazul barbatilor cu varsta pana in 50 de ani, riscul este de 33%. Rezultatele au fost similare si in cazul administrarii regulate a altor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.

2. Scade riscul de preeclampsie in timpul sarcinii. In anul 2007, cercetatorii au publicat in revista Lancet un studiu care arata ca femeile insarcinate care au luat aspirina prezinta cu 10% mai putine riscuri de a suferi de preeclampsie, o boala care implica cresterea tensiunii arteriale a mamei si care poate crea ulterior probleme atat mamei cat si fatului.

Aspirina nu este insa un medicament fara riscuri in sarcina. Dozele mari de aspirina pot determina hemoragii la mama si la copil dupa nastere, pot produce un retard al cresterii intrauterine a fatului si chiar moartea bebelusului, de aceea administrarea aspirinei in timpul sarcinii trebuie facuta numai la recomandarea medicului.

3. Reduce riscul de cancer colorectal. Un studiu publicat in anul 2009 in Journal of the American Medical Association arata ca aspirina imbunatateste starea anumitor pacienti care sufera de cancer colorectal. Este vorba de pacientii care au dezvoltat tumori care produc enzima numita COX-2. Aceasta catalizeaza procesele inflamatorii si diviziunea celulara. Se pare ca aspirina reuseste sa blocheze actiunea enzimei.

Un alt studiu, publicat in 2008 in Gastroenterology a demonstrat ca barbatii care folosesc frecvent aspirina si-au redus semnificativ riscul de a se imbolnavi de cancer colorectal. Beneficiile au inceput insa sa fie evidente abia dupa cinci ani de administrare regulata.

4. Reduce riscul reaparitiei cancerului de san la femei si chiar dezvoltarea acestuia. Un raport publicat in februarie 2010 arata ca femeile care au suferit de cancer la san si au luat o doza scazuta de aspirina de doua cinci ori pe saptamana sunt cu 70% mai putin predispuse la o revenire a bolii decat cele care nu au luat aspirina.

In plus, un studiu publicat in Journal of the National Cancer Institute in 2008 arata ca aspirina administrata regulat poate reduce riscul de cancer la san cu 13%.

5. Poate induce in eroare testele pentru diagnosticarea cancerului de prostata. Oamenii de stinta au descoperit ca barbatii care iau aspirina in mod constant au un nivel cu 10% mai scazut al markerului specific cancerului de prostata, facand boala mai greu detectabila.

6. Ofera protectie impotriva bolii Alzheimer. Cercetarile realizate pana in prezent nu au fost foarte concludente, insa un studiu publicat de Neurology arata ca persoanele care folosesc regulat aspirina prezinta un risc de imbolnavire cu 13% mai scazut.

7. Ajuta la prevenirea accidentului vascular cerebral, daca nu e asociata cu ibuprofenul, arata un studiu realizat in 2008 si publicat in Journal of Clinical Pharmacology.

8. Protejeaza organismul impotriva bolii Parkinson. Un studiu publicat in revista Neurology arata ca femeile care au luat aspirina de cel putin doua ori pe saptamana prezinta cu 40% mai putine riscuri de a dezvolta aceasta afectiune.

9. Poate preveni astmul la femeile de varsta mijlocie. Un studiu publicat in 2008 in revista Thorax arata ca femeile cu varsta peste 45 de ani carora li s-a administrat zilnic o doza de 100 de miligrame de aspirina prezinta cu 10% mai putine riscuri de a se imbolnavi de cancer in urmatorii zece ani decat cele carora li s-a administrat un placebo. Autorii studiului precizeaza ca aspirina poate agrava simptomele astmului la aproximativ 10% din persoanele deja diagnosticate.

10. Nu ofera protectie impotriva atacului de cord la persoanele diabetice. In 2008, British Medical Journal a publicat o cercetare care arata ca persoanele care sufera de diabet si iau aspirina pentru prevenirea atacului de cord nu prezinta un risc mai scazut decat persoanele carora li s-a administrat placebo.

Persoanele care sufera de diabet sunt de cel putin doua ori mai predispuse sa se imbolnaveasca de o afectiune cardiovasculara sau sa aiba un atac de cord decat persoanele sanatoase.

11. Nu ofera nici un fel de protectie anumitor pacienti care au suferit un atac de cord, arata rezultatele unei cercetari publicate in British Medical Journal. Specialistii au descoperit ca 30% din pacientii care sufera de boli cardiovasculare sunt imuni la efectele aspirinei.

12. Poate provoca afectiuni gastro-intestinale. Persoanele care iau aspirina prezinta un risc crescut de hemoragii gastro-intestinale si ulcer gastric, in special dupa folosirea indelungata a medicamentului.

13. Creste riscul de hemoragii. Aspirina are proprietatea de a subtia sangele, care se va coagula mai greu.

Autor: R.M.Medici MEDICINA-INTERNA

Dragusel Simona Claudia
Dragusel Simona Claudia
Medic primar Medicina Interna, Medic specialist Cardiologie
Dragusel Simona Claudia
Medic primar Medicina Interna, Medic specialist Cardiologie

SC
SCARNECIU CAMELIA-CORNELIA
Medic primar
SCARNECIU CAMELIA-CORNELIA
Medic primar

Prundus Camelia Raluca
Prundus Camelia Raluca
Medic Specialist
Prundus Camelia Raluca
Medic Specialist

Dragan Teicu Emil
Dragan Teicu Emil
Medic Specialist, Competenta in Ultrasonografie generala si doppler vascular periferic
Dragan Teicu Emil
Medic Specialist, Competenta in Ultrasonografie generala si doppler vascular periferic

Pavel Daciana Cornelia
Pavel Daciana Cornelia
Medic Primar, Competenta in Ecografie Generala
Pavel Daciana Cornelia
Medic Primar, Competenta in Ecografie Generala

Spataru Dan-Victor
Spataru Dan-Victor
Medic Primar, Medic Primar
Spataru Dan-Victor
Medic Primar, Medic Primar

Radulescu Daniela
Radulescu Daniela
Medic Primar
Radulescu Daniela
Medic Primar

Militaru Silvia
Militaru Silvia
Medic Primar
Militaru Silvia
Medic Primar

Vezi toți medicii

©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.