Analize pancreas: care sunt recomandate

Investigații laborator
20 Mai 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
analize pancreas care sunt recomandate

Analizele care vizează afecțiuni ale pancreasului pot fi solicitate în cadrul pachetului analizelor anuale, fără a exista simptome, mai ales dacă există factori genetici care predispun ca acest organ să aibă probleme. Un stil de viață sănătos și urmărirea periodică a acestor analize poate preveni și amâna apariția bolilor care afectează pancreasul.

Informații generale despre pancreas

Pancreasul este un organ situat în zona superioară a abdomenului, sub stomac, care produce insulină, glucagon și enzime digestive. Este o glandă anexă a tubului digestiv, structurată în trei componente anatomice: cap, col, corp și coadă. Este al doilea organ glandular ca mărime, după ficat. Enzimele produse de pancreas sunt tripsina, care contribuie la digestia proteinelor, lipaza, care ajută la digestia lipidelor, și amilaza, care are rol în digestia carbohidraților. Insulina și glucagonul, cei doi hormoni produși de pancreas, au rol în metabolizarea glucidelor.

Ce rol are pancreasul în organism

Pancreasul are funcție exocrină prin producerea sucului pancreatic, care are un foarte important rol în digestie. De asemenea, pancreasul are și o funcție endocrină, prin faptul că secretă doi hormoni importanți, respectiv insulină și glucagon.

Prin urmare, rolul pancreasului este foarte important în funcția digestivă și metabolică. Dacă pancreasul este afectat, apar probleme de sănătate care pot duce la moarte.

Când sunt necesare analize pentru pancreas

Analizele pentru pancreas pot fi incluse în verificările anuale de rutină atunci când există predispoziție genetică sau factori care pot duce la boli ale pancreasului.

De asemenea, ele sunt necesare atunci când apar simptome care pot releva afecțiuni ale pancreasului.

În cazul bolilor care afectează pancreasul, medicul specialist care poate pune diagnosticul este medicul gastroenterolog. Afecțiunile pancreasului pot apărea însoțite de simptome ca stări de greață, dureri abdominale, febră, lipsa poftei de mâncare, slăbire neintenționată, uneori icter.

Care sunt afecțiunile asociate cu pancreasul

Pancreatita este una dintre afecțiunile grave care poate afecta pancreasul și este de două feluri: acută sau cronică. Nediagnosticată și netratată la timp, poate să afecteze pancreasul până în punctul în care nu mai pot fi digerate alimentele și nu mai sunt produse insulina sau enzimele de digestie.

Pancreatita acută presupune o inflamație a pancreasului care survine brusc și se manifestă prin durere abdominală severă. Printre cauzele care pot duce la pancreatită se numără consumul de alcool, cauze genetice, unele medicamente, leziuni cauzate de traume fizice, litiaza veziculară biliară sau altele. Pancreatita acută poate fi inflamatoare sau necrozantă.

Pancreatita cronică poate apărea după mai multe episoade de pancreatită acută sau prin expunerea organismului la factori genetici sau de mediu.

Diabetul de tip I este, de asemenea, o afecțiune care vizează pancreasul endocrin, care nu poate produce insulină, ajungându-se la hiperglicemie. Pancreasul mai poate fi afectat de abces pancreatic, fibroză chistică, neoplasm pancreatic sau diverse tipuri de tumori. Cancerul pancreatic este o afecțiune care poate afecta pancreasul, fiind unul dintre tipurile de cancer cu grad foarte mare de mortalitate. Acest tip de cancer este asimptomatic în fază incipientă, ajungând să fie depistat în stadii foarte avansate. Intervențiile chirurgicale de îndepărtare a pancreasului sau a zonei tumorale sunt foarte riscante și rare, pacienții având un grad redus de supraviețuire chiar și după operație.

analize pancreas care sunt recomandate

Analize utilizate pentru verificarea activității pancreasului

Setul clasic de analize pentru pancreas cuprinde:

  • analize de sânge (amilaza și lipaza pancreatică, proteina C reactivă, ureea și glicemia serică, calciul);
  • ecografie abdominală;
  • radiografie abdominală;
  • radiografie pulmonară;
  • CT – computer tomograf abdominal;
  • RMN – rezonanță magnetică;
  • Ecoendoscopie;
  • Endosonografie;
  • Colangiopancreatografie RM sau ERCP;
  • Teste genetice, respectiv mutații ale genelor PRSS1, SPINK1, CFTR ȘI CTRC;
  • Analize ale materiei fecale;
  • Teste de stimulare ale secrețiilor;
  • Teste oncologice.

Atunci când se suspectează o pancreatită acută, testul necesar este amilaza pancreatică și amilaza serică totală. Creșteri ale amilazei pancreatice apar, de cele mai multe ori, când stadiul bolii este avansat. Atunci când diagnosticul de cancer pancreatic este confirmat, amilaza pancreatică se solicită pentru monitorizarea tratamentului. Aceasta poate fi determinată prin analize de sânge sau de urină.

Sunt de ajutor preventiv renunțarea la fumat și la consumul de alcool. O dietă echilibrată, bogată în vitamine și minerale și lipsită de alimente grase și prăjeli este întotdeauna de folos. În cazul în care există deja un diagnostic de afecțiune a pancreasului, vor fi necesare tratamente pentru durere și, uneori, intervenții chirurgicale. De cele mai multe ori, afecțiunile pancreatice sunt descoperite târziu, când există deja complicații. Dacă sunt, totuși, descoperite în faza incipientă, există șanse de supraviețuire, cu tratamente adecvate.

Pentru a descoperi în fază incipientă posibile afecțiuni ale pancreasului, sunt necesare analize periodice, care pot salva viața. Una dintre cele mai grave probleme este diagnosticarea cancerului de pancreas într-un stadiu avansat. Există, însă, și afecțiuni ale pancreasului pentru care tratamentele dau rezultate pozitive sigure. Investigațiile și analizele care se fac pentru pancreas pot fi invazive sau non invazive și vor fi efectuate la recomandarea medicului, în funcție de afecțiunea suspectată de acesta.

Bibliografie

  1. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/12029-pancreas-function-tests
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/748091/
  3. https://www.mdpi.com/2075-4418/13/3/369
  4. https://www.nature.com/articles/s42255-022-00531-x - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pancreatitis/diagnosis-treatment/drc-20360233

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării