Cat de sanatoasa este carnea?

Exista numeroase rapoarte care prezinta riscurile consumului de carne, dar sunt acestea justificate? Daca dati crezare utlimelor rapoarte, consumul de carne creste riscul aparitiei bolilor de inimia si a cancerului. Pericolul nu vine de la carnea alba, ca cea de pui, ci de la carnea rosie si procesata, scrie Dr. Michael Mosley, care a investigat efectele consumului de carne asupra organismului sau.
Dr. Mosley a discutat cu numerosi experti pentru a afla ce mananca acestia si cum cuantifica ei efectele carnii asupra organismului.
In plus, Mosley s-a decis sa tina o dieta, bazata pe carne, pentru a vedea care sunt efectele dublarii cantitatii de carne pe care o consuma in mod normal.
Exista o multime de lucruri bune in carnea rosie. Carea de vita, intreaga sau tocata, este o sursa importanta de proteine si substante nutritive esentiale, precum fierul si vitamina B12.
In ceea ce priveste dezavantajele, carnea rosie si prelucrata tinde sa fie bogata in grasimi saturate. Sunca si carnatii vor avea cu aproximativ 16 ori mai multe grasimi saturate pe gram decat tofu.
Carnea rosie include friptura, carnea de miel, carnea de porc si carnea tocata.
Carnea rosie este mai inchisa la culoare decat cea de pasare din cauza continutului ridicat de hemoglobina si mioglobina, proteine pe care le regasiti in sange si in muschi.
Carnea rosie include si sunca, carnatii, salamul si baconul.
Care sunt implicatiile?
Profesor Walter Willnett, de la Scoala de Sanatate Publica Harvard, conduce o echipa care urmareste dietele a zecii de mii de oameni, pentru o perioada lunga de timp.
"Am constatat ca cei care au consumat cantitati mai mari de carne rosie au avut un risc mai mare in ceea ce priveste mortalitatea totala, mortalitatea cardiovasculara si mortalitatea provocata de cancer", a spus Willett.
Pe baza unui studiu la care a participat (Red Meat Consumption and Mortality- Consumul de Carne Rosie si Mortalitate), publicat in Archives of Internal Medicine , Walter Willnett estimeaza ca consumul constant de carne rosie neprocesata este asociat cu un risc cu 13% mai mare de mortalitate, in timp ce un consum similar de care rosie procesata este asociat cu un risc cu 20% mai mare.
Cu toate acestea, Dr. Mosley a descoperit ca datele acestuia nu se suprapun cu cele ale unui studiu european publicat in BMC in 2013, Meat Consumption and Mortality (Consumul de Carne si Mortalitatea).
Cercetatorii de la European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition au urmarit 500.000 de oameni din 10 tari pentru mai mult de 12 ani.
Acestia au descoperit ca un consum moderat de carne rosie nu are niciun efect asupra mortalitatii.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca un consum scazut (dar nu inexistent) de carne ar putea fi chiar benefica. Acest lucru este de inteles avand in vedere ca este o sursa importanta de substante nutritive, precum proteine, fier, zinc, vitamina B, vitamina A si acizi grasi esentiali.
Pericolele carnii procesate
Cu toate acestea, chiar si studiul favorabil pentru consumatorii de carne rosie a aratat cum carnea procesata are un efect negativ asupra sanatatii. Orice depaseste 40 g pe zi creste riscul bolilor de inima si a aparitiei cancerului.
Dezbaterile inca nu sunt rezolvate. Dr. Mosley spune ca expertii pe care i-a intalnit au opinii diferite, reflectate, bineinteles, in dieta acestora.
Astfel, experimentul lui Mosley a aratat ca un consum ridicat de carne procesata a avut, in mod clar, un efect negativ asupra organismului sau. Dupa o luna de sandvisuri cu bacon si hamburgeri, acesta s-a ingrasat considerabil, iar tensiunea si colesterolul au crescut.
Concluzia acestuia: "Ma voi intoarce la vechea mea dieta, voi manca ocazional friptura si carne de porc. Dar vor fi mai putini burgeri si carnati pe gratar anul acesta". Cum intelegem statistica
- Un risc de mortalitate crescut cu 20% inseamna ca riscul de deces in urmatorul an este cu 20% mai mare decat era inainte sa consumati carne procesata
- Profesorul Sir David Speigelhalter de la Universitatea Cambridge spune ca un alt mod de a intelege statistica este urmatorul: ne asteptam ca o persoana care mananca un sandvis cu bacon (sunca) in fiecare zi traieste, in medie, cu doi ani mai putin decat cei care nu au acest obicei.
- Acest lucru inseamna ca pierdeti o ora din viata odata cu fiecare sandivs cu bacon pe care il consumati. Pentru a pune asta in context, de fiecare data cand fumati 20 de tigari, va reduceti viata cu 5 ore.
Sursa: BBC
A.C.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Doua ore intre cina si culcare: recomandat sau nu?
Decalajul de doua ore intre cina si culcare este considerat a fi o practica eficienta pentru sanatate si pentru reducerea riscurilor anumitor boli. Specialistii au condus un nou studiu, prin care au demonstrat ca aceasta pauza de doua ore nu este asociata cu modificari ale nivelului de glucoza din s...

Care este cel mai daunator tip de grasime?
Diabetul de tip doi, dar si alte boli care au legatura cu obezitatea, depind de modul in care organismul stocheaza excesul de energie, potrivit biologului Mary Jane West-Eberhard, de la ”Smithsonian Tropical Research Institute”. Aceasta a emis o teorie conform careia grasimea din interiorul ...

Cel mai bun antioxidant natural se gaseste in cereale
Specialistii de la Penn State au descoperit, printr-un nou studiu, ca un antioxidant natural, gasit in taratele de cereale, ar putea fi utilizat pentru conservarea produselor alimentare pe o perioada mai indelungata, inlocuind antioxidantii sintetici utilizati in prezent de industria alimentara,...