MEDICINA GENERALA

30 Martie 2018

Sforait: cauze si solutii | Interviu cu Ana Maria Apostol, medic specialist ORL MedLife

scris de

Apostol Ana Maria

Sforaitul este un mecanism foarte complex, dat de mai multi factori, spune dr. Ana Maria Apostol, specialist ORL, Hyperclinica MedLife Grivita, care explica de ce sforaim si ce solutii avem.

Sforaitul inseamna un zgomot al unui aer care intra pe un tract respirator mai ingustat in anumite portiuni, ingustat de nas si ingustat de faringe, de glota. Cu cat aceste formatiuni, nasul si glota, faringele, sunt mai largi, cu atat aerul circula mult mai usor si se aude mai putin din acest sforait. Daca aceste constrictii ale tractului respirator sunt mai inguste, aerul trece mai zgomotos.

Cauzele sforaitului

Prima cauza a sforaitului este obstructia nazala, care este data de o deviatie de sept, de o rinita cronica hipertrofica sau de o rinita alergica. In primul si in primul rand, la un examen clinic trebuie urmarit acest aspect al nasului si trebuie inlaturate aceste trei cauze printr-un tratament medicamentos sau chirurgical.

Dupa ce ai facut nasul sa respire cum trebuie, sa intre aer cum trebuie, mai poti sa sforai din cauza gatului. De ce?

Pentru ca istmul faringian poate sa fie mai ingustat, datorita unor amigdale hipertrofiate si chiar ar trebui sa fie undeva in lateral reduse, aproape sa nu le vezi, dar foarte multi oameni le au foarte mari si obstructioneaza calea aerului. Poti sa ai un val palatin mai flasc, mai dus in jos. Datorita unei varste mai mari sau obezitatii,  musculatura se face mai flasca si coboara valul palatin, inclusiv lueta, care poate sa creasca si ea in volum.

Un alt factor de sforait si de obstructie faringiana a aerului este limba mare si baza de limba. Baza de limba si limba pot fi mai ingrosate si mai mari la un barbat mai in varsta si mai gras.

Intre faringe si laringe exista un orificiu si exista un capacel care se numeste epiglota si care trebuie sa tina deschis istmul faringian al aerului. In timpul somnului, cand ne asezam la orizontala, baza de limba apasa pe aceasta glota si are tendinta sa inchida istmul faringian. Il tinem deschis daca musculatura gatului e tonifiata.

Daca suntem sedentari si nu facem sport, daca suntem mai obezi, daca suntem mai obositi, daca bem alcool in seara respectiva, aceasta musculatura se atrofiaza, este mai hipotrofica, nu e tensionata si atunci nu tine glota (cavitatea laringelui) deschisa  si consecutiv ea se inchide in timpul somnului si atunci apare acest sforait.

Ce putem face pentru a scapa de sforait?

  • Sport

Dupa ce am desfundat nasul, ca sa nu mai sforaim asa de tare trebuie sa fim activi, trebuie sa facem mult sport. Daca facem sport, circula sangele la toate tesuturile si musculatura este mult mai tonifiata, inclusiv musculatura gatului.

Pozitia corpului in timpul somnului

Trebuie sa avem grija la pozitia in pat, pozitia in care dormim, sa nu dormim pe spate, ci sa dormim pe lateral sau pe burta.

  • Alimentatia

Trebuie sa avem griija la ce mancam si la cat de slabi sau grasi suntem. Cu cat suntem mai grasi, cu atat sforaitul creste, si trebuie sa avem grija si daca mai bem un pahar de alcool seara, acesta este vasodilatator si atrofiaza, face musculatura mai hipotona.

  • Odihna

Sforaitul creste si daca suntem obositi, daca ne culcam obositi, sforaim mai tare. De asemenea, din cauza faptului ca musculatura este hipotona, nu mentine orificiul faringian al aerului deschis. Echipa MedLife de Orl

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.