Muraturile pastreaza vitaminele? Cat sunt de sanatoase?

Sănătate
17 Septembrie 2012
Autor: Echipa medicală MedLife
vitmatina muraturile pastreaza vitaminele cat sunt de sanatoase
Castravetele poate fi un plus sanatos in alimentatia ta zilnica, insa procesul de transformare a unui castravete intr-o muratura are ca rezultat unele diferente nutritionale semnificative. In general, muraturile sunt sanatoase, dar cititi eticheta inainte de a cumpara un borcan pentru a minimiza cantitatea de coloranti, sodiu si zahar. Calorii Cele 12 calorii dintr-o portie de 100 de grame de castravete murat sunt egale cu caloriile dintr-un castravete decojit; consumand 100 de grame de castravete cu coaja intacta adaugati doar 3 calorii per portie. O usoara diferenta exista in continutul de grasimi. Castravetele necuratat are 0.11 grame per portie, castravetele murat contine 0.14 grame si castravetele decojit ofera 0.16 grame de grasime. Sodiu Una dintre diferentele cele mai importante din punct de vedere nutritional este cantitatea de sodiu. Castravetele are in mod normal un continut de sodiu foarte scazut in 100 de grame, 2 miligrame, comparativ cu 875 de miligrame de sodiu gasite in aceeasi portie de muraturi. 100 de grame de muraturi va contine mai mult de o treime din aportul de sodiu recomandat intr-o zi. Aportul de sodiu se recomanda pentru reducerea potentialului de crestere a tensiunii arteriale, boli cardiovasculare si complicatii legate de rinichi. Vitamina C Exita o diferenta mica intre muraturi si castraveti atunci cand vine vorba de cele mai multe vitamine. In timp ce 100 de grame de castravete murat adauga doar 0.8 miligrame de vitamina C la meniul dumneavoastra, castravetele necuratat adauga 2.8 miligrame. Procentul din aportul zilnic recomandat de vitamina C din muraturi este de doar 1%. Vitamina K Cel mai mare castig nutritional din castravetele murat vine de la continutul de vitamina K, reprezentand aproape jumatate din vitamina K pe care trebuie sa o obtineti intr-o zi. Beneficii:
  • Muraturile sunt gustari crocante, zemoase, care sunt o sursa de vitamine importante, minerale si fibre dietetice. Amerigo Vespucci utiliza muraturile cand pleca in explorari pentru a ajuta echipajul sa evite scorbutul. Muraturile ajuta la prevenirea scorbutului, deoarece acestea sunt o sursa buna de vitamina C.
  • Ele sunt o sursa buna de vitamina B6, tiamina si vitamina A; cu toate acestea ele sunt cel mai cunoscute pentru a fi o sursa de vitamina K.
  • Muraturile au minerale esentiale, cum ar fi fier si potasiu.
  • Nimeni nu s-ar gandi la muraturi ca o sursa buna de calciu, dar au aproximativ 6% din valoarea zilnica recomandata.
  • Produsele vegetale contin fibre dietetice care ajuta la mentinerea sanatatii sistemelor noastre digestive. Muraturile au aproximativ 1,6 grame de fibre, 6% din valoarea zilnica recomandata.
  • Muraturile au un continut scazut de grasimi saturate si colesterol, ceea ce le face bune pentru inima.
Dezavantaje:
  • Continut de sodiu crescut: cele mai multe muraturi sunt foarte bogate in sodiu sau zaharuri, sau uneori, ambele. O portie de muraturi are in jur de 1251 de miligrame de sodiu sau 52 la suta din valorile zilnice recomandate.
  • Aditivi toxici de colorare: multe muraturi achizitionate din comert au o serie de coloranti pentru a mentine un produs mai atragator. In anii 1800, companiile au inceput sa coloreze muraturile cu substante toxice. In timp ce aditivii de culoare din muraturile de azi nu s-au dovedit a fi daunatori, cel mai bine este sa se evite consumarea a prea multe produse alimentare colorate artificial.
Comenteaza pe Forum MedLive.ro. Redactia MedLive In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării