MEDICINA GENERALA
Boala de reflux gastroesofagian – ce este, care sunt simptomele si cum se trateaza
scris de
Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) este o afectiune digestiva cronica in care acidul (si uneori si bila) din stomac ajunge (reflueaza) in esofag (tubul care leaga faringele de stomac), iritand mucoasa esofagiana si cauzand simptome precum arsuri, eructatii (ragaieli), regurgitatii, durere in piept. Aceste simptome pot fi resimtite de oricine cateodata. Dar cand apar mai des (cel putin de doua ori pe saptamana) sau cand afecteaza viata de zi cu zi, vorbim de boala de reflux gastroesofagian.
Simptomele pot include:
- O senzatie de arsura in piept, uneori ajungand pana la nivelul gatului, cu un gust acru-amar in gura
- Durere in piept
- Dificultate la inghitire (disfagie)
- Tuse seaca
- Raguseala, dureri de gat
- Regurgitatie (intoarcerea) mancarii sau reflux de lichid acru (reflux acid)
- Senzatie de nod in gat
- obezitatea
- hernia hiatala
- fumatul
- astmul
- diabetul zaharat
- golirea intarziata a stomacului
- boli de tesut conjunctiv, precum sclerodermia
- sarcina
- Sindromul Zollinger Ellison
- Ingustarea esofagului (stricturi esofagiene) prin formarea unei arii de tesut cicatriceal. Strictura esofagiana poate determina dificultati de inghitire
- Ulcer esofagian (o rana profunda a mucoasei esofagiene) cu risc de sangerare sau perforatie, cauzand durere, dificultate la inghitire.
- Modificari precanceroase ale esofagului (esofagul Barrett) atunci cand apar niste prelungiri rosietice ale mucoasei gastrice la nivelul esofagului care sunt asociate cu risc de cancer esofagian. Riscul de cancer este mic, dar se recomanda urmarire prin endoscopie cu biopsii efectuate regulat pentru a evidentia semne timpurii de transformare maligna.
- Un tranzit baritat (radiografie cu bariu) al tractului digestiv superior. Aceasta procedura implica inghitirea unui lichid cu gust ca de creta (bariu) care pune in evidenta mucoasa tractului digestiv la radiografie si eventuale anomalii ale acesteia (ingrosari, ulcere). Poate aduce infomatii cu privire la tranzitul alimentelor (dupa modul in care bariul trece prin diferitele segmente digestive), inclusiv cu privire la refluxul in esofag. Poate diagnostica afectiuni precum hernia hiatala.
- Endoscopia digestiva superioara. Reprezinta o metoda de vizualizare directa a interiorului esofagului (precum si stomacului si duodenului) dvs. cu ajutorul unui tub flexibil care este prevazut cu o camera video si cu o sursa de lumina, permitand medicului examinarea mucoasei esofagiene precum si, daca este nevoie, recoltarea unei probe de tesut (biopsie) care sa fie trimisa pentru examinarea la microscop a modificarilor celulare (examen histopatologic). Totodata, endoscopia poate servi la evidentierea de complicatii ale BRGE precum esofagul Barrett.
- Ph-metria esofagiana un test care monitorizeaza cantitatea de acid de la nivelul esofagului cu ajutorul unui dispozitiv special (ph-metru), identificand cand si cat timp acidul reflueaza in esofag. Ph-metrul este de regula un tub subtire care se introduce prin nas pana la nivelul esofagului, tub care este conectat la un aparat de inregistrare a variatiilor de aciditate.
- Manometria un test care evalueaza motilitatea (miscarile) si presiunea la nivelul esofagului, prin plasarea unui cateter in esofag pe cale nazala.
- Mentinerea unei greutati normale a corpului sau scaderea in greutate in cazul persoanelor obeze sau suparponderale. Greutatea in exces determina crestertea presiunii in abdomen, impingand stomacul in torace si cauzand refluarea acidului in esofag.
- Evitarea hainelor prea stramte. Acestea pot cauza presiune la nivelul abdomenului si slabi sfincteul esofagian inferior.
- Evitarea alimentelor si bauturilor care pot determina arsuri de regula grasimi, prajeli, alcool, ciocolata, menta, ceapa, usturoi, condimente picante, cafea, bauturi carbogazoase, rosii, citrice.
- Evitarea pozitiei orizontale imediat dupa masa. Nu va intindeti in pat dupa ce ati mancat, ci asteptati cel putin 3 ore inainte de a merge la culcare. Este bine de asemenea sa nu va aplecati imediat dupa mese si in general sa evitati ridicarea de greutati.
- Modificarea pozitiei de dormit. Daca aveti arsuri in timpul noptii, puteti incerca sa va folositi de gravitatie si sa dormiti cu capul mai ridicat decat trunchiul inclinand patul sau salteaua sau adaugand mai multe perne.
- Evitarea fumatului. Fumatul scade presiunea si capacitatea sfincterului esofagian inferior de a functiona corespunzator.