Publicat la: 
17/01/2019

febra

Febra este cunoscuta pentru faptul ca ajuta celulele noastre imune, dar oamenii de stiinta din Shanghai au descoperit, printr-un noi studiu, cum are loc acest proces. Folosind soareci, au observat ca febra modifica proteinele de pe suprafata celulelor imune, cum ar fi limfocitele, pentru a le face capabile sa calatoreasca prin vasele de sange si sa ajunga la locul infectiei, potrivit sciencedaily.com.

”Febra are si avantaje, chiar daca pare surprinzator. Febra ajuta limfocitele sa ajunga la locul infectiei, asa ca mai multe celule imune ajung in zona infectata pentru a elimina agentul patogen”, explica JianFeng Chen, de la Institutul de Biochimie si Biologie Celulara din Shanghai.

Pentru a ajunge la o infectie, celulele albe din sange trebuie sa adere la vasul de sange, iar apoi sa ajunga in tesutul infectat sau in ganglionul limfatic. In timpul acestei etape, moleculele cunoscute drept integrine devin active pe suprafata limfocitelor. Integrinele sunt molecule de adeziune celulara care controleaza traficul de limfocite in timpul inflamatiei.

Specialistii au descoperit si ca febra creste activitatea proteinei de soc termic 90 in limfocitele T. Aceasta proteina se lipeste de integrina a4, care promoveaza adeziunea limfocitelor la vasul de sange pentru a ajunge cat mai rapid la locul infectiei.

Proteina de soc termic se lipeste de coada integrinei si astfel o activeaza. Se poate lipi si de doua integrine, fapt ce duce la gruparea integrinelor pe suprafata limfocitelor. Ca rezultat, integrinele grupate activeaza o cale de semnalizare ce promoveaza migrarea limfocitelor.

”Constatarile noastre au demonstrat ca acest mecanism nu se aplica numai in cazul limfocitelor, ci si pentru celulele imune cu care ne nastem, precum monocitele. Acest mecanism general se poate aplica pentru o multime de tipuri diferite de celule imune, singura legatura intre ele fiind integrina a4”, adauga Chen.

Echipa de specialisti a facut studii pe animale pentru a-si confirma ipotezele privind infectiile bacteriene si febra. Atunci cand calea dintre proteina de soc termic si integrina a fost blocata, soarecii au murit rapid. Acesta este mecanismul specific pentru temperatura.

Proteina de soc termic se activeaza la o temperatura de peste 38,5°C.

Specialistii sugereaza ca nu doar febra poate induce aceasta proteina.

”Credem ca proteina de soc termic este implicata si in alte afectiuni medicale, cum ar fi bolile autoimune si cancerul. In cazul bolilor autoimune, problemele pe care le intampina celulele imune in drumul lor catre organe sau tesuturi pot declansa boala. Daca acest traseu este blocat, se blocheaza si circulatia celulelor imune in timpul inflamatiilor cronice si bolilor autoimune, iar organismul ramane fara aparare”, concluzioneaza Chen.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Medicina de familie

Medic Specialist
Gavrilescu Cristina-Florentina,Medic Specialist
Medic Specialist
Iordachi Iulia - Elena,Medic Medicina de Familie
Medic Medicina...
Medic Specialist

Articole similare

Prima strategie de aparare a sistemului imunitar impotriva bacteriilor o reprezinta macrofagele, celulele care se hranesc cu agentii patogeni pe care ii intalnesc in organism. Dupa ce aceste celule inchid bacteriile in membrana lor intracelulara - un proces numit fagocitoza - celulele macrofage isi distrug prada utilizand un acid. Cu toate...
Sistemul imunitar actioneaza diferit in fata factorilor ce prezinta un risc de imbolnavire a organismului, de la infectii si pana la alergii, insa pentru oamenii de stiinta este in continuare un mister de ce organismul raspunde diferit, de la caz la caz, in lupta cu acesti factori. Pentru a largi orizontul cunoasterii in domeniul biologic si...
Portocalale, pepenele rosu, migdalele, dar si spanacul, broccoli si varza va pot ajuta organismul in lupta impotriva infectiilor. Hidratant si racoritor, pepenele contine si un antioxidant puternic, glutation, care ajuta la intarirea sistemului imunitar, astfel incat sa poata lupta impotriva infectiilor. Nivelurile ridicate de glutation in...
Raspundem in acest articol la toate intrebarile cu privire la febra copiilor, stare ce ingrijoreaza orice parinte. Temperatura normala si febra la copii. Cand trebuie sa mergem la medic? Ce alte simptome insotesc febra Care sunt cele mai frecvente cauze ale starilor febrile Cum scazi corect si repede febra la copii Ingrijirea copilului cu febra...
Bisfenol A ar putea avea efect negativ asupra dezvoltarii organismului / Foto: DreamsTime Productia si ulterior comercializarea biberoanelor de plastic care contin bisfenol A (BPA) vor fi interzise in Uniunea Europeana incepand din primavara anului 2011. BPA este un compus chimic controversat, utilizat in fabricarea plasticului de uz alimentar....