Publicat la: 
17/01/2019

febra

Febra este cunoscuta pentru faptul ca ajuta celulele noastre imune, dar oamenii de stiinta din Shanghai au descoperit, printr-un noi studiu, cum are loc acest proces. Folosind soareci, au observat ca febra modifica proteinele de pe suprafata celulelor imune, cum ar fi limfocitele, pentru a le face capabile sa calatoreasca prin vasele de sange si sa ajunga la locul infectiei, potrivit sciencedaily.com.

”Febra are si avantaje, chiar daca pare surprinzator. Febra ajuta limfocitele sa ajunga la locul infectiei, asa ca mai multe celule imune ajung in zona infectata pentru a elimina agentul patogen”, explica JianFeng Chen, de la Institutul de Biochimie si Biologie Celulara din Shanghai.

Pentru a ajunge la o infectie, celulele albe din sange trebuie sa adere la vasul de sange, iar apoi sa ajunga in tesutul infectat sau in ganglionul limfatic. In timpul acestei etape, moleculele cunoscute drept integrine devin active pe suprafata limfocitelor. Integrinele sunt molecule de adeziune celulara care controleaza traficul de limfocite in timpul inflamatiei.

Specialistii au descoperit si ca febra creste activitatea proteinei de soc termic 90 in limfocitele T. Aceasta proteina se lipeste de integrina a4, care promoveaza adeziunea limfocitelor la vasul de sange pentru a ajunge cat mai rapid la locul infectiei.

Proteina de soc termic se lipeste de coada integrinei si astfel o activeaza. Se poate lipi si de doua integrine, fapt ce duce la gruparea integrinelor pe suprafata limfocitelor. Ca rezultat, integrinele grupate activeaza o cale de semnalizare ce promoveaza migrarea limfocitelor.

”Constatarile noastre au demonstrat ca acest mecanism nu se aplica numai in cazul limfocitelor, ci si pentru celulele imune cu care ne nastem, precum monocitele. Acest mecanism general se poate aplica pentru o multime de tipuri diferite de celule imune, singura legatura intre ele fiind integrina a4”, adauga Chen.

Echipa de specialisti a facut studii pe animale pentru a-si confirma ipotezele privind infectiile bacteriene si febra. Atunci cand calea dintre proteina de soc termic si integrina a fost blocata, soarecii au murit rapid. Acesta este mecanismul specific pentru temperatura.

Proteina de soc termic se activeaza la o temperatura de peste 38,5°C.

Specialistii sugereaza ca nu doar febra poate induce aceasta proteina.

”Credem ca proteina de soc termic este implicata si in alte afectiuni medicale, cum ar fi bolile autoimune si cancerul. In cazul bolilor autoimune, problemele pe care le intampina celulele imune in drumul lor catre organe sau tesuturi pot declansa boala. Daca acest traseu este blocat, se blocheaza si circulatia celulelor imune in timpul inflamatiilor cronice si bolilor autoimune, iar organismul ramane fara aparare”, concluzioneaza Chen.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Ecografie 3D, Medicina de familie, Medicina generala

Grecov Alexandru Sebastian
Medic Specialist
Gavrilescu Cristina-Florentina,Medic Specialist
Medic Specialist
Popoviciu Petronela,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar

Articole similare

Sistemul imunitar al femeilor imbatraneste mai lent decât cel al barbatilor, sugereaza o cercetare publicata in Immunity & Ageing si acest fapt poate explica de ce femeile traiesc mai mult decât barbatii. Cercetatorii au analizat sangele unor voluntari sanatosi din Japonia, cu vârsta cuprinsa între 20 si 90 de ani si s-a constatat ca la ambele...
Febra este cunoscuta pentru faptul ca ajuta celulele noastre imune, dar oamenii de stiinta din Shanghai au descoperit, printr-un noi studiu, cum are loc acest proces. Folosind soareci, au observat ca febra modifica proteinele de pe suprafata celulelor imune, cum ar fi limfocitele, pentru a le face capabile sa calatoreasca prin vasele de sange si...
Un aliment plin de beneficii in sezonul friguros/ Foto: Dreamstime.com Nu degeaba era nelipsita de pe masa bunicilor in lunile de iarna. Pregatita natural, traditional, cu diverse ingrediente (marar, hrean etc.) varza murata este un aliment plin de vitamine, minerale, acid folic, antioxidanti, cu numeroase efecte curative si revitalizante....
Tumorile apar atunci cand celulele se scutura din sistemele lor de retinere si incep sa se inmulteasca fara control. Potrivit unui nou studiu, rapiditatea cu care creste o tumoare nu depinde numai de cat de repede se pot diviza celulele canceroase. Prin examinarea tumorilor cerebrale la soareci, cercetatorii de la Universitatea de Medicina din St...
Herpangina la copii - afla acum de la medicul specialist care sunt simptomele, ce complicatii pot aparea si ce tratament trebuie abordat. Herpangina este o infectie virala, care apare la copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 10 ani (incidenta maxima fiind cuprinsa intre 1-4 ani) si este determinata de virusul Coxsackie de tip A. O infectie a gurii...