Mărar: beneficii, proprietăți, contraindicații

Despre mărar
Mărarul, cunoscut și sub denumirea de crop sau chimen dulce, provine din zona mediteraneană, dar este cultivat acum peste tot în România. Atât semințele, cât și frunzele de mărar sunt folosite în bucătărie, fiind unul dintre cele mai comune condimente în gastronomia românească - și nu numai. Mărarul are și numeroase beneficii pentru sănătate, fie că vorbim despre frunzele de mărar verde, despre mărarul uscat sau despre semințele și uleiul care se extrage din ele.
Beneficiile consumului de mărar
Mărarul, fie el verde ori sub formă de semințe, are beneficii pentru sănătate cunoscute de mii de ani, fiind găsit chiar și în mormintele faraonilor egipteni. Vechii romani utilizau și ei uleiul de carvonă, un ulei esențial extras din mărar (dar și din mentă) și ale cărui beneficii au fost documentate de studii recente, fiind, printre altele, antimicrobian și antifungic. Se știe, de exemplu, că gladiatorii din Roma antică se fricționau înainte de a intra cu ulei din semințe de mărar, ca să evite infectarea rănilor.
Printre alte beneficii ale mărarului ar putea fi reducerea ridurilor, a durerilor provocate de menstruație și chiar de nașterea naturală și a problemelor digestive în general. Cercetările privind aceste beneficii nu au ajuns în prezent la rezultate concludente.
Mărarului i se atribuie beneficii împotriva diabetului de tip 2, hemoroizilor, insomniei, dar și în îmbunătățirea sănătatea inimii.
Acesta este o sursă excelentă de vitamine, calciu și fier și este bogat în uleiuri esențiale – mai ales carvonă - și în în vitaminele A, B și C.
Semințele de mărar sunt considerate a avea proprietăți antispastice, antacide, diuretice, antioxidante, pot calma durerile abdominale, favoriza menstruația și stimula lactația.
De asemenea, frunzele verzi de mărar conțin uleiuri esențiale, chiar dacă procentul este mai redus: în primul rând carvonă, dar și limonen și felandren. Un studiu realizat de cercetătorii bulgari a arătat că uleiul esențial din semințe de mărar, păstrat timp de 35 de ani, ar avea proprietăți antimicrobiene și antifungice extrem de puternice.
Există studii privind proprietățile anticancerigene ale mărarului și chiar o posibilă corelație între consumul său și prevenirea infertilității.
Beneficiile pentru sănătate și proprietățile mărarului au fost studiate intens în ultimii ani, dat fiind rolul său important în medicina tradițională.
În clipa de față, nu există recomandări clare pentru folosirea frunzelor sau semințelor de mărar legat de o anume afecțiune.
Mărarului i se atribuie, în general, proprietăți diuretice și este considerat eficient în combaterea afecțiunilor tractului urinar, inclusiv a pietrelor la rinichi. Nu s-a realizat însă niciun studiu în acest sens. Experimentele privind proprietățile antimicrobiene ale uleiului extras din mărar au arătat că acestea sunt destul de reduse în comparație cu uleiul extras din alte plante, precum eucaliptul sau coriandrul. În schimb, acesta poate fi un antifungic destul de eficient.
Mărarul poate fi recomandat împotriva flatulenței și a durerilor abdominale. Beneficiile mărarului în acest sens fac parte din medicina tradițională din multe părți ale lumii. Practic, el este universal considerat ca putând stimula digestia. Multe dintre aceste beneficii au fost recent confirmate de o cercetare realizată pe mame care trecuseră printr-o operație de cezariană, cărora li s-a administrat ulei esențial de mărar. Mărarul poate fi recomandat persoanelor care suferă de diabet tip 2, dar și de epilepsie. Un studiu recent realizat pe șoareci a arătat că uleiul extras din mărar poate avea efecte pozitive în cazul acestor boli. O altă cercetare a arătat că extractul din frunze verzi de mărar reduce semnificativ nivelul colesterolului LDL. Astfel, administrarea sa timp de 2 săptămâni ar putea reduce nivelul trigliceridelor cu aproape 50% și cel al colesterolului, cu 20%. Este nevoie însă de mai multe date privind aceste beneficii ale mărarului. De asemenea, nu este clar dacă are un impact asupra nivelurilor de glucoză și insulină.
În mod tradițional, cataplasmele cu fiertură de frunze de mărar sunt considerate eficiente în cazul echimozelor și edemelor. O cercetare realizată pe șobolani a confirmat proprietățile anti-inflamatorii ale mărarului, sub forma unui extras din semințe și frunze verzi care le-a fost injectat. Nu există însă momentan un studiu similar realizat pe oameni. Proprietățile mărarului în ceea ce privește sănătatea inimii au fost și ele investigate recent. Rezultatele nu sunt însă concludente. În vreme ce unii cercetători afirmă că mărarul scade riscul afecțiunilor cardiovasculare, alte studii nu au identificat nicio corelație care să identifice beneficii de acest tip ale mărarului, fie el verde sau semințe. Este nevoie deci de cercetări suplimentare în acest sens.
Alte studii, atât pe oameni cât și pe animale, au identificat o posibilă legătură între consumul de mărar și creșterea apetitului, dar și proprietăți antispastice sau sedative. Este posibil ca mărarul să aibă și beneficii pentru memorie și împotriva depresiei, însă studiile în aceste direcții nu sunt suficient de avansate. Cercetătorii chinezi au avansat de curând ipoteze privind beneficiile antoxidante și antiinflamatorii ale mărarului care ar putea implica un potențial al acestei plante împotriva îmbătrânirii și a cancerului.
Proprietățile mărarului
Mărarul proaspăt este o sursă surprinzător de bună de mai multe vitamine și minerale esențiale, inclusiv vitamina C, mangan și vitamina A. Vitamina A este un nutrient esențial care este important pentru menținerea vederii și susținerea unui sistem imunitar sănătos. De asemenea, joacă un rol în reproducerea masculină și feminină.
În mod similar, vitamina C este vitală pentru sistemul imunitar și ajută la formarea oaselor, la vindecarea rănilor și la metabolism. În plus, s-a dovedit a fi un antioxidant puternic care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de moleculele instabile cunoscute sub numele de radicali liberi. Mărarul este, de asemenea, o sursă bună de mangan. Deși este necesar în cantități foarte mici, este un mineral esențial care susține funcționarea normală a creierului, a sistemului nervos și a metabolismului zahărului și grăsimilor. În plus, mărarul proaspăt furnizează 1-2% din doza zilnică pentru calciu, cupru, magneziu, potasiu, riboflavină și zinc.
Calorii și valori nutriționale pentru mărar
100 de grame de mărar verde au 43 de calorii – care pot fi arse în 12 minute de mers pe jos sau 4 minute de alergare. Aceeași cantitate de mărar asigură însă 37% din necesarul zilnic de fier și 16% din cel de potasiu și calciu. Semințele de mărar au însă 305 calorii la 100 de grame. Au însă și beneficii: aceeași cantitate asigură 117% din necesarul zilnic de calciu.
Când este recomandat consumul de mărar
Mărarul este un condiment ușor amar, a cărui aromă a fost comparată cu cea a feniculului, anasonului și țelinei. Mărarul proaspăt are o aromă ceva mai puternică decât mărarul uscat. Mărarul se poate folosi în omlete, salate, pește, cartofi sau sosuri pe bază de iaurt.
Când este contraindicat consumul de mărar
În general, frunzele și semințele de mărar, consumate ca atare, nu prezintă contraindicații, în afară de persoanele alergice la această plantă. Nu există suficiente date privind posibile contraindicații în cazul aplicării pe piele a uleiurilor extrase din mărar. În cazul persoanelor care suferă de diabet, consumul de mărar în exces poate duce la hipoglicemie și poate interfera cu unele medicamente. De asemenea, poate agrava simptomele de hipotiroidism. Gravidele, femeile care alăptează sau persoanele care se pregătesc pentru o operație trebuie să consulte un specialist înainte de a folosi ulei esențial de mărar sau de a urma o cură în care vor consuma cantități de mărar în exces.
Bibliografie
- Golmohammadi, Rahim, et al. “Effect of Hydroalcoholic Extract of Anethum Graveolens Leaves on the Dentate Gyrus of the Hippocampus in the Epileptic Mice: A Histopathological and Immunohistochemical Study.” Research in Pharmaceutical Sciences, vol. 11, no. 3, 2016, pp. 227–32, www.ncbi.nlm.nih.gov
- Leopold Jirovetz, et al. Composition, Quality Control, and Antimicrobial Activity of the Essential Oil of Long-Time Stored Dill (Anethum Graveolens L.) Seeds from Bulgaria. Vol. 51, no. 13, 17 May 2003, pp. 3854–3857, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.1021/jf030004y
- McGrane, Kelli. “All You Need to Know about Dill.” Healthline, Healthline Media, 4 Feb. 2020, www.healthline.com
- Naseri, Mohsen, et al. “The Study of Anti-Inflammatory Activity of Oil-Based Dill (Anethum Graveolens L.) Extract Used Topically in Formalin-Induced Inflammation Male Rat Paw.” Iranian Journal of Pharmaceutical Research : IJPR, vol. 11, no. 4, 2012, pp. 1169–74, www.ncbi.nlm.nih.gov
- Li, Zhenjing, et al. The Antioxidation of Different Fractions of Dill (Anethum Graveolens) and Their Influences on Cytokines in Macrophages RAW264.7. Vol. 67, no. 12, 1 Jan. 2018, pp. 1535–1541, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.5650/jos.ess18134.
- Jalili, Cyrus, et al. Effects of Anethum Graveolens (Dill) and Its Derivatives on Controlling Cardiovascular Risk Factors: A Systematic Review and Meta-Analysis. Vol. 30, 1 Dec. 2021, pp. 100516–100516, www.sciencedirect.com https://doi.org/10.1016/j.hermed.2021.100516
- Pascal Delaquis, et al. Antimicrobial Activity of Individual and Mixed Fractions of Dill, Cilantro, Coriander and Eucalyptus Essential Oils. Vol. 74, no. 1-2, 25 Mar. 2002, pp. 101–109, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.1016/s0168-1605(01)00734-6.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Alimente care scad glicemia rapid: listă, beneficii, recomandări
Pentru a păstra un nivel normal al glicemiei se recomandă evitarea stresului, o alimentație săracă în grăsimi și zaharuri și menținerea sub control a greutății corporale. De asemenea, un rol esențial îl joacă evitarea stilului de viață sedentar.Pentru a te ajuta să ai o dietă săn...

Dieta flexitariană: reguli, beneficii, contraindicații
Dieta flexitariană poate fi urmată ca un regim de viață sănătos, fiind recomandată mai ales persoanelor care preferă dieta vegetariană, dar nu vor să renunțe complet la carne sau alte alimente de origine animală. Este o dietă flexibilă, care nu are multe restricții și poate aduce div...

Leuștean: beneficii, proprietăți, contraindicații
Leușteanul este o plantă aromatică din familia Apiaceae (Umbelliferae) utilizată drept condiment în mai multe regiuni din Europa și căreia i se atribuie, de asemenea, proprietăți medicinale. A fost cultivată de-a lungul secolelor pentru parfumul său aromat, pentru calitățile sal...