Publicat la: 
10/10/2016

VIDEO Programul importanta preventiei. La ce interval de timp trebuie sa repetam analizele de sange?

Un consult anual la medicul internist este recomandat fiecarei femei. Este primul pas pe care trebuie sa il facem pentru a putea urmari un traseu in cazul in care investigatiile trebuie continuate. Dr. Novac Lucia, medic primar medicina interna la Hyperclinica MedLife Unirii, a explicat care sunt principalele teste pe care ni le face un medic internist, de ce tinerii nu ar trebui sa ignore necesitatea controalelor in ciuda varstei si la ce riscuri se expun pacientii care ignora recomandarile de screening?

  • In perioada 3-21 octombrie, MedLive va prezinta un program ce are ca scop tragerea unui semnal de alarma in ceea ce priveste constientizarea importantei preventiei in sanatate. Timp de 3 saptamani, medici specialisti vor face o trecere in revista a celor mai comune afectiuni care ne pot afecta viata daca ignoram necesitatea screeningurilor anuale.

Cand este necesar sa mergem la medicul internist?

Dr. Novac Lucia: La medicul internist e bine sa mergem ori de cate ori avem nevoie, avem o suferinta sau vrem sa vedem care este starea noastra de sanatate.

Evaluarea se face printr-o consultatie, prin analize de sange, de urina si fecale. Daca e cazul, evaluarea poate fi facuta si prin ecografie sau consulturi cu alte specialitati.

Cat de des trebuie sa mergem la medicul internist?

Dr. Novac Lucia: O persoana sanatoasa ar trebui sa mearga la medicul internist o data pe an.

Care sunt cele mai comune afectiuni pe care le descoperiti in cadrul controalelor de rutina?

Dr. Novac Lucia: Cele mai frecvente afectiuni sunt cele digestive. 80-85% dintre pacienti vin la medic pentru ca se baloneaza sau pentru ca au dureri abdominale.

Persoanele sanatoase e bine sa faca o testare a unor constante biologice legate de metabolismele principale ale organismului (glicemie, colesterol, glucide, grasimi) o data pe an.

Care sunt investigatiile necesare pe care trebuie sa le faca anual o persoana sanatoasa?

Dr. Novac Lucia: Nu trebuie sa uitam niciodata de importanta consultatiei. Dupa parerea mea si EKG-ul este foarte important.

Am vazut in ultimii ani infarcte la 19 ani, hipertensiuni la varste mici. S-a schimbat profilul bolilor, mai ales a celor cardiovasculare. A crescut prevalenta bolilor neoplazice si atunci e bine sa scadem varsta de control.

Ecografia abdominala e necesara macar o data pe an. Pentru un fumator care fumeaza de peste 10 ani, peste un pachet pe zi, este recomandata si o radiografie la 2 ani.

La ce riscuri se expun pacientii care ignora recomandarile de screening?

Dr. Novac Lucia: Riscurile cele mai mari sunt cele ale nedepistarii in stadiu precoce a unor boli si cronicizarea acestora. Riscul cel mai mare il prezinta afectiunile neoplazice, cancerele, care descoperite in stadii precoce sunt vindecabile.

Ce presupune controlul la medicul internist din cadrul apchetului de screening Lady?

  • Anamneza
  • Consultatia
  • Set de analize

Autor: Alexandra Ciordas