Sindromul Behçet

Sindromul Behçet este o boala vasculitica cronica, recurenta, inflamatorie, multisistemica.

Echipa medicala MedLife - Oftalmologie

Andoniu Marilena,Medic Specialist
Medic Specialist
Garcea Anca,Medic specialist
Medic specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 21

Sindromul Behçet - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele sindromului Behçet

Cauza bolii este necunoscuta. Se presupune existenta unor mecanisme imunologice (inclusiv autoimune) si a unor factori declansatori virali sau bacterieni. 

Sindromul debuteaza in general in decada a treia de viata si afecteaza aproximativ egal femeile si barbatii.

Sindromul Behçet - Simptome

Simptomele sindromului Behçet

Manifestarile obisnuite includ ulceratii orale, inflamatie oculara, ulcere genitale si leziuni tegumentare recurente. Manifestarile cele mai severe sunt orbirea, afectarea neurologica sau digestiva, trombozele venoase si anevrismele arteriale.

Aproape toti pacientii prezinta ulceratii orale dureroase, asemanatoare stomatitei aftoase. La majoritatea, aceste ulceratii reprezinta prima manifestare a bolii. Ulceratii asemanatoare apar la nivelul penisului si scrotului sau a vulvei, unele fiind mai putin sau deloc dureroase. 

Afectarea oculara apare de obicei doar dupa mai multi ani de evolutie cu ulceratii. Cea mai comuna este iridociclita recurenta care se manifesta frecvent cu durere, fotofobie si vedere incetosata. De asemenea, poate fi afectat si segmentul posterior, cu coroidita, vasculita retiniana si papilita care pot diminua acuitatea vizuala. Uveita posterioara netratata poate produce orbire.

In 80% din cazuri apar diverse leziuni cutanate - papule, pustule, vezicule, foliculita.

Artralgiile relativ usoare, autolimitante si nondistructive care afecteaza mai ales genunchi sau articulatiile mari, survin la 50% dintre pacienti. 

Sindromul Behçet - Tratament

Diagnosticarea sindromului Behçet

Sindromul Behçet trebuie suspectat in cazul adultilor tineri care prezinta ulceratii aftoase orale recurente, probleme oftalmologice de cauza necunoscuta sau ulceratii genitale. 

Diagnosticul este clinic, pe baza unor criterii internationale ce includ ulceratiile orale recurente si doua dintre urmatoarele: ulceratii genitale recurente, leziuni oculare, leziuni cutanate sau patergie, pentru care sa nu existe o alta explicatie clinica. Patergia reprezinta o reactie papulara sau pustulara aparuta dupa inteparea tegumentului cu un ac cu un diametru de 20.

Tratamentul sindromului Behçet

Tratamentul este mai ales simptomatic, dar pot fi folositi si corticosteroizi in cazul afectarii oculare acute severe sau a afectarii neurologice, iar pentru manifestarile cronice severe se prescriu imunosupresoare.

Oftalmologie, Neurologie - alte afectiuni

  •  
  • 1 of 13
Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical