Publicat la: 
23/04/2018

In sarcina sangele este mai diluat, si apare anemia, adica scaderea numarului de hematii circulante din sange, spune Ana Maria Micu, medic specialist obstetrica si ginecologie, Hyperclinica MedLife Titan, care explica cum prevenim declansarea anemiei si cat de importanta este alimentatia in sarcina.

Este un aspect complex care caracterizeaza anemia in sarcina, in parte, nivelul mai scazut al hemoglobinei este dat de modificarile fiziologice din sarcina, adica cresterea volumului circulator care aproape se dubleaza, o crestere care nu este concordanta cu cresterea numarului de hematii. Pe romaneste putem spune ca este sangele mai diluat, anemia inseamna scaderea numarului de hematii circulante din sangele persoanei respective. O cauza este aceasta hemodilutie de sarcina la care se asociaza si alti factori favorizanti. In principal este vorba despre factorul nutritional.

Mamicile, in primul trimestru mai ales, dar uneori pe tot parcursul sarcinii, au diete preferentiale, anumite alimente pe care le tolereaza si din aceasta cauza uneori nu au o alimentatie sanatoasa. O alimentatie sanatoasa ar trebui sa includa pentru asigurarea necesarului de fier, spanac, ficat, carne, oua.

De asemenea, exista alimente care favorizeaza absorbtia fierului de la nivelul tractului digestiv, cum ar fi vitamina C si, implicit, citricele, iar pe de alta parte, alte alimente inhiba absorbtia fierului, cum ar cafeaua, alcoolul, laptele si tratamentele cu calciu.

Tipuri de anemie

Necesarul de fier in sarcina creste de doua-trei ori fata de necesarul unei femei care nu este gravida. Aceasta carenta de fier trebuie depistata din primul trimestru de sarcina si tratata corespunzator. 

In primul rand, la debut de sarcina se fac analize pentru a investiga o potentiala anemie cu un eventual deficit de fier. In functie de rezultate se poate institui un tratament profilactic cu fier sau, daca este nevoie, tratament curativ cu doze mai crescute. De obicei gravidutele noastre monitorizate atent nu ajung sa devina simptomatice in contextul anemiei, dar daca o anemie este neglijata, poate sa se manifeste prin oboseala, vertij, infectii mai frecvente si sarcina poate sa fie complicata cu accidente hemoragice, trombotice. In trimestrul trei poate sa apara chiar eclampsia si anomalii de travaliu, de asemenea, pot sa apara in contextul anemiei.

Bebelusul poate sa sufere si el in contextul anemiei mamicii prin nastere prematura, nasterea unui copil cu greutate mica, poate sa ajunga chiar o anemie neglijata sa determine moartea fetala in utero.

Insarcina poate sa mai apara anemie prin deficit de acid folic si vreau sa subliniez ca necesarul de acid folic in sarcina creste de 10-20 de ori fata de necesarul din afara sarcinii si acest deficit poate sa dea o anemie la mamica si sa afecteze copilul, in special prin defecte de tub neural, de aceea in sarcina este important sa facem profilaxie prin administrare de acid folic, iar daca exista riscuri in acest sens se pot administra doze chiar mai mari decat cele profilactice.

Persoanele care au risc mare de a dezvolta o anemie cu deficit de acid folic in sarcina sunt gravidele care au deja un copil nascut cu defect de tub neural, pacientele diabetice, pacientele care au un indice de masa corporala peste 35.

Exista si deficite de vitamina B12 care pot sa aiba ca o consecinta anemia din sarcina. Acestea apar frecvent la persoanele vegetariene sau care au anumite patologii de ileon distal, patologii de absorbtie a vitaminei B12.

De asemenea, anemii pot sa apara in context de boli inflamatorii cronice, in context de boala hematologica. Sunt mai multe tipuri de boli hematologice care pot sa apara, unele dintre ele sunt asimptomatice, pot fi descoperite in sarcina intamplator, de exemplu talasemia. O mamica ar trebui investigata la debut de sarcina in ceea ce priveste talasemia. De obicei talasemiile minore sunt asimptomatice si de multe ori necunoscute, dar daca mamica prezinta aceasta patologie, exista risc de oprire in evolutie a sarcinii, de avort, de accidente tromboembolice. Si, de asemenea, este foarte important, daca depistam o mamica cu talasemie sa facem investigatii partenerului, deoarece aceasta boala apare intr-un context genetic, iar daca ambii parteneri prezinta genele modificate, copilul poate sa fie purtatorul unei talasemii de tip major, uneori incompatibila cu viata, alteori este caracterizata printr-o existenta marcata de multiple transfuzii, multiple accidente hemoragice, trombotice.

Exista, de asemenea, alte patologii, alte stari care pot sa determine anemie in sarcina, factori toxici, factori infectiosi.

Mai voiam sa precizez ca anemia mamicii nu inseamna neaparat anemia bebelusului. Bebelusul poate fi si el la randul lui afectat de anemie, uneori fara sa existe semne clinice ale afectarii mamicii. Cea mai frecventa cauza este aloimunizarea in incompatibilitatea RH intre parteneri. Alte patologii ar fi infectioase.

Anemia bebelusului se suspecteaza ecografic prin anumite masuratori doppler la nivelul vascularizatiei bebelusului si se poate certifica si prin determinarea hematocritului fetal. Uneori in cazuri grave se poate interveni cu transfuzie in utero.

Prevenirea anemiei: prin alimentatie sau exista si alte metode?

O alimentatie corecta in sarcina nu este intotdeauna suficienta pentru a preveni anemia, de aceea, ghidurile noastre recomanda o profilaxie cu fier incepand de la 16 saptamani, fier in doze mici.

In primul rand sa punctam ce ar trebui sa manance o mamica gravida. Trebuie sa aiba trei mese si doua gustari pe zi, mesele sa contina proteine, legume, fructe si cat mai putini carbohidrati pentru ca in sarcina exista si un risc mai mare de complicatii metabolice, de exemplu diabetul zaharat. De asemenea, mamicile trebuie sa consume legume, fructe, foarte bine spalate si uscate pentru a preveni infectia cu germenii specifici mainilor murdare si care in sarcina pot sa aiba consecinte mai grave decat in afara ei. Carnea si in special pestele sunt recomandate, dar sa fie bine preparate termic. Nu se recomanda carne cruda, de exemplu friptura in sange sau somon hume, sushi, preparate din peste crud, mai exista gama de salamuri crud-uscate care sunt de evitat in sarcina. Lactatele, la fel, sa fie din surse cunoscute, provenind de la animale sanatoase, laptele sa fie pasteurizat sau fiert inainte de a fi consumat.

Nu este nevoie sa mancam cat pentru doi, este chiar o problema, multe gravide avand tendinta sa manance mai mult in sarcina, iar excesul ponderal in sarcina poate sa afecteze cursul sarcinii si nasterea.

Ce se intampla daca avem o alimentatie necorespunzatoare in sarcina?

Pot sa apara diverse probleme metabolice care afecteaza mamica si implicit bebelusul. Cea mai frecventa patologie este diabetul gestational, noi facem teste specifice intr-o anumita perioada a sarcinii pentru a verifica daca exista acest risc. Si mai exista si riscul infectios despre care am amintit. Cam acestea ar fi riscurile si bineinteles consecintele sunt mai grave decat la femeia ce nu poarta o sarcina pentru ca pot sa afecteze si bebelusul.

Specialitate: 
Medic: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Neagu Manuela,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 59

Articole similare

Administrarea paracetamolului in randul gravidelor pe durata sarcinii ar putea afecta fertilitatea descendentilor de sex feminin, potrivit unui articol medical ce examineaza rezultatele a trei experimente efectuate pe soarecii de laborator pe tema reproducerii. Noile constatari au fost publicate recent in juralul de specialitate "Endocrine...
Alimentatia mamei are efecte pe termen lung / Foto: Sxc.hu Alimentatia femeii din timpul sarcinii poate creste riscul de cancer pentru generatii intregi. Conform jurnalistilor de la MSNBC, efectele se pot simti pana la a doua generatie, chiar daca respectivii urmasi mananca sanatos. Studiul nu a fost inca realizat pe subiecti umani, desi...
"Internetul este adesea o sursa de sprijin si consiliere pentru mame si viitoare mame, dar multe dintre acestea au o relatie complexa cu Facebook-ul", spune Siobhan Freegard. "In timp ce multor mame le place schimbul de informatii, noile tendinte si dorinta de a arata cea mai buna imagine posibila, multe mame pot simti o presiune crescanda."...
Ingrijirea unghiilor / Foto: Photoxpress.com Timp de patru ani, multi dintre noi au inceput programul zilnic la scoala primara cu o verificare atenta a unghiilor si a batistei. Poate ca la varsta aceea nu am inteles care era utilitatea, insa astazi stim mai bine, sau ar trebui sa stim, cat de importanta este ingrijirea corecta a unghiilor....
Copiii mamelor fumatoare risca sa dezvolte probleme comportamentale / Foto: PhotoXpress Cu siguranta stii ca fumatul "dauneaza grav sanatatii" tale, dar si a copiilor tai, crescand riscul ca acestia sa sufere de obezitate sau diverse afectiuni psihice mai tarziu. De pilda, conform cercetatorilor de la Universitatea Bristol din Marea Britanie,...