PREVENȚIE

23 Ianuarie 2023

Analize și investigații recomandate pentru femeile cu vârsta între 18 și 40 de ani

scris de

Echipa medicală MedLife

imagine portret a unei femei tinere zambind

Informații generale despre analizele și investigațiile uzuale recomandate femeilor între 18 și 40 de ani

Un stil de viață sănătos este foarte important, însă dieta echilibrată, exercițiile fizice regulate și gestionarea corectă a stresului nu sunt de ajuns. La acest capitol ar trebui să fie incluse, obligatoriu, și controalele medicale de rutină.

Screeningul periodic poate face diferența între viață și moarte. Se pot identifica astfel afecțiuni grave precum cancerul, diabetul sau osteoporoza încă din faza incipientă a bolii, ceea ce le face mult mai ușor de tratat. Investigațiile de rutină pot identifica unele boli chiar înainte de apariţia simptomelor.

Există multe tipuri de teste, recomandate la anumite vârste. Unele sunt de rutină, altele depind de antecedentele familiale, de propriul istoric medical sau de factorii de risc.

De-a lungul vieții, organismul unei femei trece printr-o serie de transformări, astfel că fiecare etapă are particularitățile ei. În plus, anumite boli afectează predominant femeile, astfel că este important ca investigațiile de rutină să se facă la recomandarea medicului, pentru a preveni sau a diagnostica la timp posibile probleme.

Analize și investigații recomandate

Între 18 și 40 de ani, orice femeie ar trebui să facă, măcar o dată pe an, un set complet de analize de sânge și de urină. Sănătatea aparatului genital este, de asemenea, foarte importantă, iar un examen ginecologic, însoțit de investigații specifice, este obligatoriu; la fel, și o ecografie mamară. În cazul fumătoarelor, este indicat și un control la plămâni.

Analize din probe de sânge

Analizele de sânge oferă o perspectivă asupra stării generale de sănătate. Sunt, de asemenea, o modalitate bună de a descoperi din timp o eventuală problemă de sănătate și de a monitoriza răspunsul organismului la tratamentele urmate:

 • Hemoleucograma - test de screening esențial în diagnosticul și monitorizarea bolilor hematologice, însă poate fi utilizat și ca test de rutină sau în cazul în care medicul specialist suspectează prezența unei infecții în organism.
 • Proteina C reactivă (CRP) și viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) – markeri inflamatori a căror creștere poate indica infecții bacteriene, boli autoimune, neoplazii sau hemopatii maligne
 • Fibrinogen - este și el un marker inflamatoriu și un factor important al coagulării care scade în insuficiențe hepatice sau coagulopatii de consum.
 • Alaninaminotransferază (GPT/ ALAT/ ALT) - măsoară cantitatea enzimei ALT din sânge. Nivelurile acesteia pot crește în cazul unei afecţiuni hepatice, aşa că medicii folosesc frecvent analiza pentru a evalua sănătatea ficatului.
 • Aspartataminotransferaza (TGO/GOT/AST/ASAT) - face parte din setul de analize de screening uzuale. Este, de asemenea, un indicator al funcționării ficatului, iar creșteri ale nivelului acesteia în sânge pot să apară chiar înainte de apariția simptomelor și a semnelor clinice.
 • Glucoza serică (glicemia) - analiză recomandată în setul uzual de screening, pentru diagnosticarea diabetului.
 • Colesterol total - analiză folosită pentru evaluarea funcției hepatice și a celei biliare, a mecanismului de absorbție intestinală, a bolilor arterelor coronare și a funcției tiroidiene. Valorile optime ale colesterolului, la femeile sub 40 de ani, sunt <200 mg/ dl, iar cele cuprinse în intervalul 200-239 mg/ dl sunt considerate a fi la limită.
 • Trigliceride - pe baza analizei, medicul poate decide dacă există un risc pentru pacienții cu ateroscleroză, cu hipertensiune arterială, obezitate și/ sau diabet zaharat.
 • Calciu total – se folosește în screeningul osteoporozei și în diagnosticarea unei serii de afecțiuni, precum: disfuncții paratiroidiene, boli ale oaselor, carcinoame, sindroame de malnutriție și malabsorbție, carență de vitamina D, boli renale, pancreatită acută, boli ovariene.
 • Ureea serică – utilizată, în special, ca măsură a disfuncției renale, dar oferă informații importante și despre funcția hepatică sau aportul proteic prin:
 • Creatinina serică - test de sânge ce pune în evidență modul de funcționare al rinichilor; nivelul creatininei variază în funcție de dimensiunea și de masa musculară a pacientului, de aceea femeile au adesea un nivel de creatinină mai scăzut decât bărbații, indiferent de vârstă, cu valorile de referință într 0 și 1.1 mg/dL.
 • Sodiu seric - identifică dacă în organism există suficient sodiu pentru funcționarea normală a țesuturilor și organelor. Testul ajută la diagnosticarea și la determinarea cauzei unui dezechilibru electrolitic.
 • Potasiu seric - se recomandă pentru diagnosticarea sau monitorizarea funcției renale.
 • Antigenul HBs (ag HBs) - reprezintă primul marker imunologic ce apare în urma infecției cu virusul hepatitic B și are ca scop identificarea prezenței infecției la nivelul organismului uman.
 • Anticorpii anti HCV – testul este utilizat în diagnosticarea hepatitei C, însă poate fi recomandat de medicul specialist și ca test de rutină.
 • Anticorpii anti-HIV şi testarea antigenului HIV (p24) - analizele solicitate pentru depistarea şi diagnosticarea infecţiei provocate de virusul imunodeficienței umane HIV.
 • Testul TSH - este una dintre cele mai importante analize de sânge, pe care orice femeie trebuie să o facă periodic, pentru a afla dacă suferă de o disfuncție a glanei tiroide. Femeile sunt mai predispuse decât bărbații la a avea o tiroidă insuficient de activă (hipotiroidism) sau una excesiv de activă (hipertiroidism).
 • 25-OH vitamina D - este cea mai bună modalitate de a diagnostica deficiența de vitamina D din organism; pe baza acestui test, medicul poate obține o imagine clară a sănătății osoase și a metabolismului calciului în organism.

Analize din probe de urină

Analiza sumarului de urină furnizează informații relevante și valoroase pentru o multitudine de afecțiuni, fiind un test de diagnostic și prognostic. Examenul sumar de urină reprezintă una dintre investigațiile de rutină de mare importanță întrucât, de cele mai multe ori, rezultatele sale patologice apar ca primă și singură expresie a unei afectări renale.

La femeile cu vârsta între 18 și 40 de ani, examen biochimic al urinei trebuie să indice un pH normal de 5-8 și o densitate de 1010-1025, iar proteinele, glucoza, bilirubina, leucocitele și hematiile trebuie să fie absente.

Pe baza acestei analize se pot identifica o serie de afecțiuni, precum: guta, hiperaciditatea gastrică, afecțiuni renale, tulburări circulatorii, boli infecțioase, intoxicații diverse, lupus eritematos sistemic, diabetul zaharat, unele boli hepatice sau endocrine.

femeie medic tanara, zambind, tinand de mana o pacienta in timpul unei consultatii

Examen ginecologic

Un examen ginecologic trebuie făcut anual după vârsta de 16-18 ani de toate femeile active sexual.

Examenul ginecologic se face după menstruație, iar cu 24 de ore înainte nu trebuie făcute dușuri intravaginale, nu trebuie folosite nici tampoane, creme sau supozitoare intravaginale și trebuie evitat contactul sexual.

Vizita la ginecolog presupune mai mulți pași:

 • anamneza: discuția cu medicul, în care acesta se va interesa despre următoarele aspecte:
  • durata ciclului menstrual/ data și durata ultimei menstruații;
  • date despre sângerările menstruale: frecvență, durată, cantitate;
  • simptomele dinainte și din timpul perioadei de menstruație;
  • dacă și ce fel de metodă contraceptivă folosește pacienta;
  • istoricul sarcinilor;
  • dacă pacienta este fumătoare sau consumă alcool.
 • examen clinic;
 • investigații de laborator sau paraclinice:
  • testul Babeș-Papanicolau - este o analiză medicală de rutină, recomandată periodic oricărei femei cu vârsta de peste 18 ani; este un test medical cu rol preventiv, pentru că poate indica, din timp, dacă există o problemă de sănătate de natură ginecologică, iar în baza lui se poate stabili tratamentul cel mai potrivit pacientei.

Rezultatul unui test Papanicolau (clasic sau în mediu lichid) poate să indice dacă celulele analizate prezintă modificări, în special unele cauzate de infecții cu HPV, dar nu poate să arate dacă există o infecție cu HPV și care ar fi tipul acesteia.

Identificarea unor celule anormale nu înseamnă întotdeauna că pacienta are cancer, ci, în cele mai multe cazuri, că există leziuni la nivelul colului uterin care au nevoie de tratament pentru a nu degenera, crescând riscul ca în timp să ducă la cancer.

 • testul HPV - tipaj viral - identifică nu doar prezența infecției cu human papilloma virus în organism, ci și a tipului tulpinii prezente. Nu toate tulpinele sunt periculoase, de aceea este important tipajul viral, care identifică precis care este tulpina prezentă.

Rezultatele testului HPV pot fi: normal - HPV nu este prezent sau anormal - HPV este prezent.

Ecografie mamară

Pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani, precum și pentru femeile care alăptează, ecografia mamară este folosită eficient ca metodă de diagnostic. Ecografia de sân utilizează unde sonore, pentru a obține o imagine din interiorul sânului.

Un rezultat ecografic complet va cuprinde o descriere a regiunilor mamare, a leziunilor existente și localizarea lor, câteva concluzii/ observații ale medicului, un scor BI-RADS (Breast Imaging - Reporting and Database System) de la 0 la 6, util în stabilirea conduitei terapeutice ulterioare.

Ecografie abdomino-pelvină

Ecografia abdomino-pelvină este o metodă nedureroasă și neinvazivă prin care se pot vizualiza chiar și cele mai mici formațiuni de la nivelul abdomenului și pelvisului: ficatul, vezica biliară, rinichii, splina, pancreasul, vezica urinară, uterul, trompele uterine și ovarele.

Prin ecografia abdomino-pelvină pot fi depistate:

 • boli ale ficatului: ciroză, tumori benigne şi maligne, chisturi, hematoame, abcese;
 • boli ale colecistului (fierii): calculi (pietre), polipi, tumori maligne;
 • boli ale pancreasului: pancreatită, tumori benigne şi maligne;
 • boli ale rinichilor: calculi, tumori, malformaţii congenitale;
 • boli ale splinei: splenomegalia (mărirea splinei în diverse boli: leucemii, limfoame, ciroză hepatică, infecţii cronice etc.);
 • boli ale uterului şi anexelor: fibrom uterin, cancer, chisturi ovariere;
 • ascită: acumulare anormală de lichid (apă) în abdomen;
 • anevrismul arterei aorte abdominale: dilatarea anormală a celei mai importante artere din abdomen.

Consult pneumologic anual în cazul fumătoarelor

Femeile cu vârsta sub 40 de ani, care sunt fumătoare, ar trebui să își controleze anual funcția pulmonară.

Consultul pneumologic include o gamă variată de teste care măsoară cât de bine inspiră și expiră plămânii și cât de eficient transferă oxigenul în sânge.

Cele trei teste principale ale funcției pulmonare sunt:

 • spirometria: măsoară volumul și debitele pulmonare - cât de mult și cât de repede poate o persoană să inspire și să mențină aerul în plămâni;
 • măsurarea volumului pulmonar: capacitatea de funcționare a plămânilor prin volumul de aer care poate fi respirat (inspirat și expirat). În unele situații, testul presupune inhalarea de gaz de azot sau heliu și apoi expirarea acestuia prin același tub. Gazul suflat va fi măsurat, pentru a se testa cantitatea de aer stocată în interiorul plămânilor. Măsurarea capacității pulmonare ajută la diagnosticarea fibrozei pulmonare;
 • testarea capacității de difuzie: măsoară cât de bine se face trecerea oxigenului de la plămâni în sânge; rezultatele anormale ale testului indică existența unor afecțiuni ale țesutului pulmonar sau probleme cu circulația sângelui.

Fiecare dintre aceste teste oferă informații diferite despre sănătatea și funcționarea plămânilor și ajută la diagnosticarea și monitorizarea bolilor respiratorii.

La cât timp este recomandată refacerea acestor analize și investigații

Toate aceste analize și investigații pentru monitorizarea stării de sănătate a femeilor cu vârsta între 18 și 40 de ani ar trebui repetate o dată la un an.

În cazul în care există anumite afecțiuni cunoscute sau suspiciuni privind unele boli, medicul de familie sau specialistul pot recomanda investigații cu o frecvență mai mare.

Importanța analizelor și controalelor periodice pentru sănătatea organismului

Sănătatea ta este cea mai importantă. De aceea, este necesar să te asiguri periodic că organismul tău funcționează la parametri optimi. Analizele medicale au un rol important în unele afecțiuni sau deficiențe. De asemenea, analizele de laborator ajută la depistarea agenților patogeni din organism. Pe baza rezultatelor testelor*, medicul specialist poate stabili un diagnostic corect și poate recomanda un tratament adecvat.

Abonamentul medical individual MedLife a fost creat special pentru ca tu să poți avea grijă mai ușor de tine și de familia ta. Un astfel de abonament îți permite să previi, să monitorizezi, să primești un diagnostic concis și un tratament eficient.

*Notă: Analizele, investigațiile și controalele descrise în acest articol reprezintă o serie de recomandări generale. 
Pentru recomandări personalizate în funcție de nevoile și de istoricul medical, te rugăm să apelezi Call Center-ul MedLife pentru a stabili o programare la medicul specialist.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.

 

Bibliografie:

 1. Rodriguez, Diana. “10 Health Screenings All Women Should Have.” EverydayHealth.com, 10 Nov. 2017, www.everydayhealth.com
 2. UHBlog. “11 Health Screening Tests Every Woman Should Have.” Uhhospitals.org, University Hospitals, 16 Nov. 2022, www.uhhospitals.org
 3. Health. “Health Checks for Women.” Vic.gov.au, 2018, www.betterhealth.vic.gov.au
 4. “Essential Screening Tests for Women.” WebMD, 2021, www.webmd.comSolicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.