Publicat la: 
30/08/2019

O singura molecula derivata din colesterol, numita 27 – hidroxicolesterol (27HC), pandeste in fluxul sanguin si creste grasimea corporala chiar si atunci cand oamenii nu au o dieta nesanatoasa, bazata pe carne rosie si alimente prajite.

Totusi, acest tip de dieta creste nivelul de 27HC si greutatea corporala. 27HC afecteaza in mod direct tesutul adipos alb (grasimea) si creste cantitatea de grasime corporala chiar si fara a consuma alimente care ar favoriza acest lucru. Totusi, molecula poate doar sa extinda grasimea existenta deja in corp, nu poate sa produca. Cu alte cuvinte, incepe sa actioneze cand deja oamenii au o problema cu greutatea corporala.

Aceste descoperiri ar putea duce la dezvoltarea unui tratament care sa reduca nivelul de 27HC, ceea ce ar reduce, implicit, extinderea grasimii.

”Speram sa dezvoltam o noua abordare terapeutica spre modularea nivelurilor de 27HC pentru tratarea colesterolului si/sau a bolilor mediate de receptorii estrogni, cum ar fi bolile cardiovasculare, osteoporoza, cancerul si bolile metabolice”, spune Michihisa Umetani, autorul principal al studiului.

Inainte de aceasta cercetare, 27HC a fost cunoscut drept un metabolit abundent al colesterolului, dar acum cercetatorii au raportat efectele sale daunatoare asupra sistemului cardiovascular, dar impactul sau asupra obezitatii nu a fost foarte bine cunoscut.

Care este rolul receptorilor de estrogen?

Obezitatea este unul dintre principalii factori de risc care influenteaza bolile cardiovasculare la nivel mondial atat in randul barbatilor, cat si al femeilor. Estrogenul joaca un rol important. De exemplu, in cazul femeilor, menopauza este asociata cu scaderea estrogenului, iar acest lucru pare sa grabeasca cresterea tesutului adipos deoarece estrogenul are un rol protectiv impotriva adipozitatii si cresterii in greutate corporala.

In cazul barbatilor, estrogenul este sintetizat local prin conversia testosteronului, deci poate juca un rol important in dezoltarea grasimii.

”Receptorii de estrogen (ERa si ERb) sunt membri ai familiei receptorilor nucleari si sunt prezenti in adipocite. Pacientii cu un ERa nefunctional sunt obezi, iar cei care nu au Era au tesut adipos crescut chiar si cand nu mananca alimente care sa faciliteze cresterea, ceea ce indica faptul ca Era este izoforma importanta in reglarea tesutului adipos de catre estrogen”, explica Umetani.

Principala functie a 27HC la nivelul ficatului este de a reduce excesul de colesterol. Anterior, Umetani a descoperit ca 27HC se leaga de receptorii estrogeni si actioneaza ca un inhibitor al actiunii ER in vasculatura. S-a dovedit ca efectele 27HC sunt specifice testurilor, astfel ca 27HC este primul modulator selectat al receptorului de estrogen produs natural.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie, Medicina interna

Medic Primar...
Sebestyen Lucia-Luana,Medic Specialist
Medic Specialist
Nicolescu  Luminita,Medic Primar
Medic Primar,...
Neacsu Valentina,Medic specialist
Medic specialist

Articole similare

Obezitatea favorizeaza aparitia a 10 tipuri diferite de cancer, potrivit unei noi cercetari, publicate in revista The Lancet. Oamenii de stiinta au calculat ca persoanele supraponderale contribuie la mai mult de 12.000 de cazuri de cancer in Marea Britanie in fiecare an. Acestia avertizeaza ca daca nivelurile de obezitate continua sa creasca, va...
Cresterea in greutate poate reduce sensiblitatea la gustul alimentelor, conform studiilor de specialitate efectuate pe tema legaturii dintre obezitate si simtul gustului. Acest efect poate fi inversat pe parcursul procesului de scadere in greutate, insa pana de curand nu a fost clar pentru cercetatori cum apare acest fenomen. Un nou studiu,...
Femeile nefumatoare, predispuse la obezitate / Foto:Photoxpress.com Femeile nefumatoare sunt mai predispuse la obezitate si la riscul de a muri din cauze unei boli asociate acestei afectiuni, in comparatie cu femeile fumatoare, potrivit unui studiu citat de BBC. Totusi cercetatorii sustin ca fumatul este un factor de risc mult mai periculos...
Bacteriile intestinale, o posibila explicatie pentru probleme de greutate / Foto: Agerpres Corpul uman e plin de microorganisme. Unele sunt bune si ajuta la mentinerea sanatatii. Altele pot cauza diferite boli, de la afectiuni digestive, la cele ale pielii sau probleme dentare. Se estimeaza ca, in corpul unui adult sanatos, pentru fiecare celula...
Mama si copilul / Foto: FreeRangeStock.com Exercitiile fizice usoare facute in timpul sarcinii pot aduce beneficii sanatatii ulterioare a copiilor. Bebelusii ale caror mame sunt supraponderale sau obeze au, de multe ori, o greutate mai mare la nastere si risca sa intampine mai multe probleme de sanatate mai tarziu in viata. Un studiu realizat de...