Publicat la: 
30/08/2019

O singura molecula derivata din colesterol, numita 27 – hidroxicolesterol (27HC), pandeste in fluxul sanguin si creste grasimea corporala chiar si atunci cand oamenii nu au o dieta nesanatoasa, bazata pe carne rosie si alimente prajite.

Totusi, acest tip de dieta creste nivelul de 27HC si greutatea corporala. 27HC afecteaza in mod direct tesutul adipos alb (grasimea) si creste cantitatea de grasime corporala chiar si fara a consuma alimente care ar favoriza acest lucru. Totusi, molecula poate doar sa extinda grasimea existenta deja in corp, nu poate sa produca. Cu alte cuvinte, incepe sa actioneze cand deja oamenii au o problema cu greutatea corporala.

Aceste descoperiri ar putea duce la dezvoltarea unui tratament care sa reduca nivelul de 27HC, ceea ce ar reduce, implicit, extinderea grasimii.

”Speram sa dezvoltam o noua abordare terapeutica spre modularea nivelurilor de 27HC pentru tratarea colesterolului si/sau a bolilor mediate de receptorii estrogni, cum ar fi bolile cardiovasculare, osteoporoza, cancerul si bolile metabolice”, spune Michihisa Umetani, autorul principal al studiului.

Inainte de aceasta cercetare, 27HC a fost cunoscut drept un metabolit abundent al colesterolului, dar acum cercetatorii au raportat efectele sale daunatoare asupra sistemului cardiovascular, dar impactul sau asupra obezitatii nu a fost foarte bine cunoscut.

Care este rolul receptorilor de estrogen?

Obezitatea este unul dintre principalii factori de risc care influenteaza bolile cardiovasculare la nivel mondial atat in randul barbatilor, cat si al femeilor. Estrogenul joaca un rol important. De exemplu, in cazul femeilor, menopauza este asociata cu scaderea estrogenului, iar acest lucru pare sa grabeasca cresterea tesutului adipos deoarece estrogenul are un rol protectiv impotriva adipozitatii si cresterii in greutate corporala.

In cazul barbatilor, estrogenul este sintetizat local prin conversia testosteronului, deci poate juca un rol important in dezoltarea grasimii.

”Receptorii de estrogen (ERa si ERb) sunt membri ai familiei receptorilor nucleari si sunt prezenti in adipocite. Pacientii cu un ERa nefunctional sunt obezi, iar cei care nu au Era au tesut adipos crescut chiar si cand nu mananca alimente care sa faciliteze cresterea, ceea ce indica faptul ca Era este izoforma importanta in reglarea tesutului adipos de catre estrogen”, explica Umetani.

Principala functie a 27HC la nivelul ficatului este de a reduce excesul de colesterol. Anterior, Umetani a descoperit ca 27HC se leaga de receptorii estrogeni si actioneaza ca un inhibitor al actiunii ER in vasculatura. S-a dovedit ca efectele 27HC sunt specifice testurilor, astfel ca 27HC este primul modulator selectat al receptorului de estrogen produs natural.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Mihai Bogdan,Medic Primar
Medic Primar
Pop Anca Oana
Medic Specialist
Medic Specialist
Stolea Violeta,Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Bacteriile intestinale, o posibila explicatie pentru probleme de greutate / Foto: Agerpres Corpul uman e plin de microorganisme. Unele sunt bune si ajuta la mentinerea sanatatii. Altele pot cauza diferite boli, de la afectiuni digestive, la cele ale pielii sau probleme dentare. Se estimeaza ca, in corpul unui adult sanatos, pentru fiecare celula...
Obezitatea, un flagel Vreme indelungata, obezitatea a fost considerata un simplu factor de risc in sanatate. Abia in 1997, Organizatia Mondiala a Sanatatii a recunoscut-o ca afectiune cronica evolutiva. Cu toate semnalele de alarma, datele OMS indica in aceasta perioada o raspandire accentuata a obezitatii, cu implicatii deosebite la nivel...
Programele web de slabire nu sunt intotdeauna eficiente / Foto: Photoxpress.com Oamenii au tendinta de a slabi mai mult cu ajutorul instrumentelor online decat prin programele traditionale de scadere in greutate, potrivit unui nou studiu efectuat in Japonia. Odata cu cresterea numarului de persoane obeze, au existat numeroase incercari de a...
O cercetare comuna a Universitatii din Michigan si a Consiliului National de Stiinta si Tehnologie (CONICET) a incercat sa dezvaluie unul dintre misterele cele mai frustrante ale scaderii in greutate - de ce kilogramele revin inevitabil. Un nou model arata ca, cu cat soarecii sunt supraponderali mai mult timp, cu atat obezitatea devine "...
Ideea conform careia consumul de zahar ar putea fi factorul declansator al epidemiei de obezitate si diabet ce are loc la nivel mondial a intrat din nou in atentia specialistilor din domeniul sanatatii publice. Sunt necesare eforturi suplimentare - altele decat descurajarea consumului de alimente ce contin calorii goale - pentru a intelege rolul...