Publicat la: 
30/08/2019

O singura molecula derivata din colesterol, numita 27 – hidroxicolesterol (27HC), pandeste in fluxul sanguin si creste grasimea corporala chiar si atunci cand oamenii nu au o dieta nesanatoasa, bazata pe carne rosie si alimente prajite.

Totusi, acest tip de dieta creste nivelul de 27HC si greutatea corporala. 27HC afecteaza in mod direct tesutul adipos alb (grasimea) si creste cantitatea de grasime corporala chiar si fara a consuma alimente care ar favoriza acest lucru. Totusi, molecula poate doar sa extinda grasimea existenta deja in corp, nu poate sa produca. Cu alte cuvinte, incepe sa actioneze cand deja oamenii au o problema cu greutatea corporala.

Aceste descoperiri ar putea duce la dezvoltarea unui tratament care sa reduca nivelul de 27HC, ceea ce ar reduce, implicit, extinderea grasimii.

”Speram sa dezvoltam o noua abordare terapeutica spre modularea nivelurilor de 27HC pentru tratarea colesterolului si/sau a bolilor mediate de receptorii estrogni, cum ar fi bolile cardiovasculare, osteoporoza, cancerul si bolile metabolice”, spune Michihisa Umetani, autorul principal al studiului.

Inainte de aceasta cercetare, 27HC a fost cunoscut drept un metabolit abundent al colesterolului, dar acum cercetatorii au raportat efectele sale daunatoare asupra sistemului cardiovascular, dar impactul sau asupra obezitatii nu a fost foarte bine cunoscut.

Care este rolul receptorilor de estrogen?

Obezitatea este unul dintre principalii factori de risc care influenteaza bolile cardiovasculare la nivel mondial atat in randul barbatilor, cat si al femeilor. Estrogenul joaca un rol important. De exemplu, in cazul femeilor, menopauza este asociata cu scaderea estrogenului, iar acest lucru pare sa grabeasca cresterea tesutului adipos deoarece estrogenul are un rol protectiv impotriva adipozitatii si cresterii in greutate corporala.

In cazul barbatilor, estrogenul este sintetizat local prin conversia testosteronului, deci poate juca un rol important in dezoltarea grasimii.

”Receptorii de estrogen (ERa si ERb) sunt membri ai familiei receptorilor nucleari si sunt prezenti in adipocite. Pacientii cu un ERa nefunctional sunt obezi, iar cei care nu au Era au tesut adipos crescut chiar si cand nu mananca alimente care sa faciliteze cresterea, ceea ce indica faptul ca Era este izoforma importanta in reglarea tesutului adipos de catre estrogen”, explica Umetani.

Principala functie a 27HC la nivelul ficatului este de a reduce excesul de colesterol. Anterior, Umetani a descoperit ca 27HC se leaga de receptorii estrogeni si actioneaza ca un inhibitor al actiunii ER in vasculatura. S-a dovedit ca efectele 27HC sunt specifice testurilor, astfel ca 27HC este primul modulator selectat al receptorului de estrogen produs natural.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie, Medicina generala

Articole similare

HTA, o problema atat pentru cei mai in varsta cat si pentru tineri / Foto: Photoxpress.com Sanatatea este apanajul celor tineri, se spune. De aceea poate, pana sa ajungem la 40 de ani, multi dintre noi acorda prea putina importanta dietei, activitatilor fizice si controalelor medicale regulate. Pentru cei inclusi in aceasta categorie de varsta,...
In timp ce studiile de specialitate realizate pana in prezent pe tema obezitatii materne subliniaza aparitia complicatiilor la nastere, un nou studiu, publicat recent in "Journal of Human Lactation", arata ca lactogeneza - procesul productiei de lapte matern - poate suferi intarzieri in randul mamelor ce se confrunta cu problema obezitatii,...
Cum iti pastrezi articulatiile sanatoase? / Foto: Reuters Procesul imbatranirii organismului este unul extrem de complex si foarte greu de inteles. Insa nu tot ceea ce vedem ca fiind inevitabil legat de imbatranire este dictat de trecerea timpului. Problema articulatiilor este un exemplu de afectiune ce poate aparea si la persoanele mai tinere...
Bolile de inima declansate pe fondul consumului de tutun, dieta alimentara din care fac parte alimentele periculoase pentru sanatatea organismului si tulburarile mintale au provocat cel mai mare rau sanatatii oamenilor din intreaga lume, constata studiul The Global Burden of Disease, efectuat o echipa internationala de cercetatori, informeaza...
Ar trebui sa renuntam sa mai folosim termenul de "obezitate sanatoasa", datorita faptului ca este inselator si gresit. Accentul ar trebui sa fie pus pe efectuarea unor cercetari mai aprofundate pentru a intelege cauzele si consecintele diferitelor probleme de sanatate in randul persoanelor cu acelasi indice de masa corporala, conform unui articol...