Publicat la: 
30/08/2019

O singura molecula derivata din colesterol, numita 27 – hidroxicolesterol (27HC), pandeste in fluxul sanguin si creste grasimea corporala chiar si atunci cand oamenii nu au o dieta nesanatoasa, bazata pe carne rosie si alimente prajite.

Totusi, acest tip de dieta creste nivelul de 27HC si greutatea corporala. 27HC afecteaza in mod direct tesutul adipos alb (grasimea) si creste cantitatea de grasime corporala chiar si fara a consuma alimente care ar favoriza acest lucru. Totusi, molecula poate doar sa extinda grasimea existenta deja in corp, nu poate sa produca. Cu alte cuvinte, incepe sa actioneze cand deja oamenii au o problema cu greutatea corporala.

Aceste descoperiri ar putea duce la dezvoltarea unui tratament care sa reduca nivelul de 27HC, ceea ce ar reduce, implicit, extinderea grasimii.

”Speram sa dezvoltam o noua abordare terapeutica spre modularea nivelurilor de 27HC pentru tratarea colesterolului si/sau a bolilor mediate de receptorii estrogni, cum ar fi bolile cardiovasculare, osteoporoza, cancerul si bolile metabolice”, spune Michihisa Umetani, autorul principal al studiului.

Inainte de aceasta cercetare, 27HC a fost cunoscut drept un metabolit abundent al colesterolului, dar acum cercetatorii au raportat efectele sale daunatoare asupra sistemului cardiovascular, dar impactul sau asupra obezitatii nu a fost foarte bine cunoscut.

Care este rolul receptorilor de estrogen?

Obezitatea este unul dintre principalii factori de risc care influenteaza bolile cardiovasculare la nivel mondial atat in randul barbatilor, cat si al femeilor. Estrogenul joaca un rol important. De exemplu, in cazul femeilor, menopauza este asociata cu scaderea estrogenului, iar acest lucru pare sa grabeasca cresterea tesutului adipos deoarece estrogenul are un rol protectiv impotriva adipozitatii si cresterii in greutate corporala.

In cazul barbatilor, estrogenul este sintetizat local prin conversia testosteronului, deci poate juca un rol important in dezoltarea grasimii.

”Receptorii de estrogen (ERa si ERb) sunt membri ai familiei receptorilor nucleari si sunt prezenti in adipocite. Pacientii cu un ERa nefunctional sunt obezi, iar cei care nu au Era au tesut adipos crescut chiar si cand nu mananca alimente care sa faciliteze cresterea, ceea ce indica faptul ca Era este izoforma importanta in reglarea tesutului adipos de catre estrogen”, explica Umetani.

Principala functie a 27HC la nivelul ficatului este de a reduce excesul de colesterol. Anterior, Umetani a descoperit ca 27HC se leaga de receptorii estrogeni si actioneaza ca un inhibitor al actiunii ER in vasculatura. S-a dovedit ca efectele 27HC sunt specifice testurilor, astfel ca 27HC este primul modulator selectat al receptorului de estrogen produs natural.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic primar
Bosoanca Steluta,Doctor
Medic Primar
Lector...
Pantea Ileana-Iuliana,Diabet medic specialist
Diabet medic...

Articole similare

Un adult din trei la nivel mondial este supraponderal sau obez, respectiv 1,46 miliarde de persoane, a indicat vineri un think-thank britanic, care evidentiaza o explozie a acestui fenomen in tarile in curs de dezvoltare si face apel la guverne sa actioneze, transmite AFP, citat de Agerpres. Acest think-thank, The Overseas Development...
Mama si copilul / Foto: FreeRangeStock.com Exercitiile fizice usoare facute in timpul sarcinii pot aduce beneficii sanatatii ulterioare a copiilor. Bebelusii ale caror mame sunt supraponderale sau obeze au, de multe ori, o greutate mai mare la nastere si risca sa intampine mai multe probleme de sanatate mai tarziu in viata. Un studiu realizat de...
Oamenii de stiinta au analizat datele a 2,400 de pacienti obezi care au fost supusi unei interventii chirurgicale pentru a pierde in greutate. Astfel, au identificat cel putin patru subgrupuri diferite de pacienti, care se diferentiaza semnificativ din punct de vedere al regimului alimentar, al riscului de diabet zaharat, precum si al pierderii...
Obezitate/ Foto: MorgueFile.com Activitatea fizica are un rol minor in lupta impotriva obezitatii, iar mesajele de sanatate publica ar trebui sa se concentreze pe alimentele nesanatoase, se arata in concluzia unor expertii internationali, care au publicat studiul lor in British Journal of Sports Medicine. Expertii au spus ca desi activitatea...
Efectul temperaturii apei asupra corpului / Foto: Photoxpress.com Se spune ca apa rece este unul dintre trucurile ce ajuta la arderea rapida a caloriilor accelerand metabolismul. Conform teoriei, temperatura scazuta a apei forteaza organismul sa consume energie pentru a o aduce la temperatura corpului. Astfel apar urmatoarele intrebari:...