Sarcină

03 August 2011

Screeningul modern al sindromului Down, in premiera la MedLife

scris de

Albu Dragos-Nicolae

Hyperclinica MedLife Grivita / Foto: MedLife

Noua metoda ofera o acuratete maxima in screeningul prenatal si nu presupune durere comparativ cu metodele traditionale, fiind utilizata in toate tarile Uniunii Europene.

MedLife, liderul privat de sanatate, aduce in premiera pe piata serviciilor medicale din Romania o noua metoda utilizata in screeningul de prim trimestru care permite depistarea neinvaziva a sindromului Down, precum si a altor anomalii cromozomiale. Noua metoda utilizeaza software-ul Astraia si analizorul Brahms-Kryptor, care sunt agreate de Fetal Medicine Foundation, fundatie condusa de profesorul Nicolaides, Londra.

Aceasta noua metoda inscrie MedLife la cel mai inalt nivel in ceea ce priveste screeningul prenatal al anomaliilor cromozomiale, fiind metoda utilizata in toate tarile Uniunii Europene. Pana in acest moment in Romania, screeningul prenatal efectuat in scopul depistarii sindromului Down si altor anomalii cromozomiale in special in cazul gravidelor cu varsta de peste 35 de ani,  al caror risc pentru aceste anomalii este semnificativ crescut, utiliza o metoda de screening care presupunea efectuarea unor investigatii invazive: amniocenteza sau biopsia de trofoblast.  

Spre deosebire de metoda traditionala, noua metoda de screening s-a dovedit a fi mult mai eficienta in depistarea anomaliilor fetale. Aceasta presupune recoltarea unei probe de sange matern pentru masurarea nivelului seric al celor doi produsi placentari (fractia libera a ᅢ-hCG si PAPP-A) si realizarea unei ecografii la 11-13 saptamani si 6 zile de sarcina prin care se masoara spatiul clar din regiunea posterioara a gatului fetal (translucenta nucala), se examineaza osul nazal si osul maxilar fetal,  se evalueaza fluxul sangvin prin valva tricuspida a cordului fetal si in ductul venos 8 toate aceste elemente ecografice, putand fi markeri ai anomaliior cromozomiale si in special al trisomiei 21 sindrom Down). Toate aceste elemente biochimice si ecografice se interpreteaza in contextul varstei materne, utilizand soft-ul Fetal medicine Foundation, atasat soft-ului Astraia. Rezultatele testarii se elibereaza in maxim 24 de ore.

"Suntem incantati ca am reusit sa implementam aceasta metoda moderna in Romania, care permite depistarea anomaliilor fetale cu o acuratete sporita si fara durere. Prin intermediul acesteia venim in sprijinul tuturor femeilor insarcinate, dar in special a celor cu varsta de peste 35 de ani, care anterior necesitau in numar majoritar o procedura traumatizanta si cu risc ridicat de avort pentru a putea indentifica daca fatul are anumite malformatii congenitale.  Astfel, noua metoda de screening reduce substantial numarul de gravide care au nevoie de un test invaziv, la sub 3%, si in acelasi timp creste rata de detectie a sindromului Down si a celorlalte anomalii cromozomiale de la mai putin de 50% la peste 95%", a declarat Dr. Dragos Albu, Coordonatorul Centrului de Medicina Materno Fetala si Reproducere Umana, din cadrul MedLife.

Pe aceiasi linie a modernizarii si cresterii complexitatii screeningului prenatal, laboratorul si compartimentul de diagnostic prenatal al MedLife au introdus si cvadruplul test, destinat screeningului anomaliilor cromozomiale in trimestrul II, metoda recunoscuta international, datorita acuratetei rezultatelor.

Sindromul Down (trisomnia 21) reprezinta o afectiune cromozomiala (o afectiune din nastere, care este prezenta la copil inca din momentul conceperii) cauzata de prezenta unui  cromozom 21 suplimentar. Cromozomii sunt structuri microscopice, prezente in fiecare celula din fiecare tesut al organismului si poarta planul tuturor caracteristicilor pe care le mostenim. Acest plan este purtat sub forma un mesaj codat prezent intr-o substanta chimica denumita ADN. In Romania nu exista o statistica a celor diagnosticati cu sindrom Down, dar avand in vedere faptul ca la nivel modial incidenta este de aproximativ 1 la 800 nasteri, s-a estimat ca sunt in jur de 30.000 de persoane purtatoare a acestui sindrom la nivelul intregii tari.

Despre MMF Centrul de Medicina Materno Fetala si Reproducere Asistata (MMF) din cadrul MedLife este primul serviciu integrat de Medicina Reproductiva din Romania, care este sustinut de o echipa multidisciplinara formata din specialisti in diagnostic prenatal si in reproducere umana asistata (FIV) si care ofera servicii de ecografie fetala, manevre diagnostice invazive fetale, diagnostic genetic si molecular prenatal, chirurgie reproductiva, endocrinologie reproductiva, embriologie, andrologie, genetica, psihologie, urologie. Specialistii acestui Centru in colaborare cu cei ai spitalelor MedLife permit urmarirea completa si complexa a sarcinii, de la FIV (in cazul in care este nevoie) la nastere.

Despre MedLife MedLife activeaza pe piata din Romania din 1996, fiind cel mai mare operator privat de servicii medicale de pe piata locala. Compania isi desfasoara activitatea in 9 Hyperclinici din Bucuresti, Timisoara, Brasov si Arad, 8 laboratoare proprii de analize, 28 de centre medicale generaliste in Bucuresti si in tara, 7 centre cu specializare unica si in colaborare cu 135 clinici medicale partenere din toata tara.   Alaturi de Spitalul de Pediatrie MedLife, compania mai detine doua spitale multidisciplinare, Life Memorial Hospital in Bucuresti si MedLife-Genesys, in Arad. Acestea includ maternitate proprie si pot gestiona cazuri complexe de chirurgie.   Conform studiului international realizat de Reader's Digest, MedLife este pentru al doilea an consecutiv cel mai de incredere brand in randul romanilor la categoria "Clinica Privata", iar in ultimii trei ani, studiile de piata IMAS derulate la nivel national plaseaza constant MedLife drept brandul cu cea mai mare notorietate pe toate segmentele: spital privat, clinica-centru medical, laborator medical. MedLife este compania cu cea mai mare cifra de afaceri pe aceste segmente in ultimii patru  ani.

Autor: MedLifeEchipa MedLife de Genetica

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.