Semne ale dereglărilor hormonale
Semne și simptome la femei
Există o varietate de simptome care pot apărea atunci când nivelurile de hormoni nu sunt în limite normale, cele mai specifice fiind:
Menstruații abundente (menoragie), dureroase - uneori acestea sunt însoțite și de alte simptome, cum ar fi durerea abdominală, nevoia frecventă de a urina, dureri de spate, constipație și durere la contactul sexual.
Creștere inexplicabilă în greutate - o serie de afecțiuni legate de hormoni vă pot face să vă îngrășați, inclusiv hipotiroidismul (când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni), sindromul ovarelor polichistice (SOP) și menopauza. Veți simți că excesul de grăsime se depune în special la nivelul abdomenului.
Libidou scăzut (lipsa dorinței sexuale) - apare frecvent la femeile care trec prin premenopauză sau la menopauză din cauza scăderii nivelului de estrogen și testosteron, femeile având în corp și acest hormon masculin.
Schimbări de dispoziție - estrogenul, principalul hormon feminin, are un efect asupra neurotransmițătorilor din creier, inclusiv serotonina, numită și „hormonul fericirii”. Fluctuațiile estrogenului pot provoca sindromul premenstrual, care se manifestă prin iritabilitate, anxietate și tulburări de dispoziție, uneori până la episoade depresive. Aceste manifestări sunt mai accentuate în timpul premenopauzei și al menopauzei.
Insomnie și probleme cu somnul - în timpul premenopauzei și menopauzei, ovarele produc treptat mai puțin estrogen și progesteron, ceea ce provoacă insomnii. De asemenea, un nivel mai mic de estrogen în organism duce la apariția transpirațiilor nocturne, un alt lucru care vă poate perturba somnul, accentuând starea de oboseală și lipsa de energie.
Uscăciune vaginală - este adesea cauzată de scăderea nivelului de estrogen, în special în perioada premenopauzei și menopauzei. Uscăciunea mucoasei vaginale poate fi provocată și de folosirea anticoncepționalelor și antidepresivelor. Din cauza uscăciunii vaginale apare durerea în timpul actului sexual.
Acnee și alte probleme ale pielii - acneea cronică la adulți poate fi un semn al nivelurilor scăzute de estrogen și progesteron. Dereglările hormonale, specifice în timpul sarcinii sau la menopauză, pot provoca mâncărimi (prurit) ale pielii. Pielea uscată este un simptom al menopauzei sau al problemelor tiroidiene.
Infertilitate - dereglările hormonale sunt o cauză principală a infertilității feminine. În mod natural, după vârstă de 35 de ani, fertilitatea unei femei scade. Nivelurile ridicate de hormon de stimulare foliculară (FSH) pot indica șanse mai reduse ale femeii de a rămâne gravidă. De asemenea, și nivelurile scăzute de hormon luteinizant (LH), care stimulează ovarele să elibereze un ovul și să înceapă să producă progesteron, pot provoca probleme de fertilitate.
Dureri de cap – atunci când apar modificări ale nivelurilor de hormoni, la ovulație, la menstruație sau în perioada de perimenopauză, multe femei suferă de dureri de cap.
Osteoporoza - scăderea nivelului de estrogen în timpul premenopauzei și menopauzei poate provoca scăderea masei osoase, afecțiune numită osteoporoză.
Semne și simptome la bărbați
Contrar credinței populare că doar femeile au dereglări hormonale, acestea pot apărea și la bărbați. Testosteronul este cel mai important hormon masculin, iar atunci când nu este produs în cantități corespunzătoare, pot apărea simptome precum:
- Disfuncție erectilă (impotență);
- Ginecomastie sau mărirea în volum a sânilor;
- Sensibilitate și durere a țesutului glandular mamar;
- Pierderea masei musculare;
- Pierderea masei osoase (osteoporoză);
- Dificultăți de concentrare;
- Bufeuri (senzație de creștere spontană a temperaturii corpului).
Alte semne și simptome ale dereglărilor hormonale la femei și bărbați sunt:
- Căderea părului (alopecie);
- Nivel crescut de păr facial și corporal (hirsutism);
- Oboseală;
- Bătăi neregulate ale inimii (aritmie cardiacă);
- Sensibilitate crescută la frig sau căldură;
- Urinare frecventă;
- Sete crescută (polidipsie);
- Senzație de foame continuă;
- Probleme de vedere;
- Păr subțire, degradat și casant.
Trebuie reținut că aceste simptome sunt nespecifice, adică atunci când se manifestă nu înseamnă neapărat că aveți o dereglare hormonală. De aceea, este bine să mergeți la un medic specialist când întâmpinați aceste probleme.
Semne sau simptome la copii
Dereglările hormonale pot apărea și la copii. Odată cu instalarea pubertății, băieții și fetele încep să producă hormoni sexuali. Unii copii vor intra la pubertate mai târziu, dar apoi lucrurile vor intra pe un făgaș normal. Există și cazuri în care apare o afecțiune numită hipogonadism, în care corpul nu produce suficienți hormoni sexuali.
Băieții cu hipogonadism prezintă următoarele simptome:
- Voce subțire, care nu se îngroașă odată cu trecerea timpului;
- Păr facial și corporal redus;
- Lipsa dezvoltării masei musculare;
- Afectarea creșterii penisului și testiculelor;
- Creșterea excesivă a brațelor și picioarelor în raport cu trunchiul;
- Ginecomastie.
Fetele cu hipogonadism vor experimenta următoarele simptome:
- Întârzierea debutului menstruației;
- Întârzierea dezvoltării sânilor;
- Infertilitate la vârsta adultă.